הנאה מלימוד תורה מותרת?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב 1.רשום "אין שמחה אלא תורה" אך מצד שני כתוב בפרקי אבות "אוי לו למי שנהנה בלימוד התורה" או משהו כזה אם אני לא טועה איך זה מתיישב? 2.כיום ברוב הבתים במחשב יש מערכת הפעלה שהיא מועתקת ולא קנויה וכך גם רוב התוכנות במחשב כמו הOFFICE וכדומה. האם זה נחשב גזל ואיך צריך להתייחס לעיניין זה ולעניין השירים שמורידים באינטרנט ללא תשלום וברור שללא הסכמתו של האומן? תודה

תשובה

שלום

 1. ללמוד רק לשם הנאה נחשב כלימוד שלא לשמה, וגם זה הותר שמתוך שלא לשמה יבוא לידי לשמה, אך אם לומד לשם מצווה ובנתיים נהנה זה רצוי מאד ומעלה גדולה, בהקדמה לספר שנקרא" אגלי טל" האריך בענין להוכיח מהזוהר וההלכה שמצווה גדולה להנות מדברי תורה.

 2. לגבי תוכנות צריך להחמיר ולא להוריד, שירים יש מקילים.