תפילה וברכות

דבר שבקדושה מול ערווה

  • י"ח תשרי התשע"ט

שאלה

שלום כבוד הרב, ראיתי שאסור לומר דבר שבקדושה מול ערווה אלא אם כן היא נמצאת מאחורה או בצד, רציתי לשאול אם מספיק לסובב את הראש למקום הצנוע או צריך לסובב את כל הגוף? (כי לפעמים צריך לעשות כן בשולחן שבת ואני מתלבט אם לסובב את כל הגוף או רק את הראש). תודה!!!

תשובה

מועדים לשמחה,

לפי מנהג הספרדים אפשר לומר דברי קדושה אם אתה לא רואה את הערווה, ואין צורך לסובב את הפנים, אלא מספיק להשפיל את העיניים או להסתכל בסידור באופן שלא תראה את הערווה, אולם לפי מנהג האשכנזים לכתחילה לא מועיל לסובב את הפנים אלא יש לסובב את כל הגוף, אך במקום צורך אפשר להקל בהשפלת העיניים (וכאשר אתה נמצא בשולחן שבת זה נחשב מקום צורך), והכי טוב לומר את הקידוש וכל כיוצא בזה מתוך ברכון או סידור באופן שזה יחצוץ בינך לבין הערווה - ראה https://www.hidabroot.org/question/248345

בברכה,

הלל מאירס