תפילה וברכות

האם צריך מניין כדי לברך שבע ברכות?

  • כ"ה תשרי התשע"ט

שאלה

האם דרוש מניין לשבע ברכות? תודה

תשובה

שלום רב,

כדי לברך שבע ברכות צריך שיהיו עשרה אנשים מעל גיל בר מצווה, והחתן עצמו מצטרף למניין. אמנם ברכת "אשר ברא" אפשר לברך אפילו אם יש רק שלושה אנשים מעל גיל בר מצווה.

מקורות: ראה שלחן ערוך אבן העזר (סימן סב סעיף ד) שאין מברכין ברכת חתנים אלא בעשרה גדולים וחתן מן המנין. אבל כשאין אומרים אחר ברכת המזון, אלא ברכת אשר ברא, אינו צריך עשרה. וכתב הרמ"א: ומכל מקום שלשה בעינן. ואף על פי שהט"ז (סק"ב) כתב בשם המהר"ל מפראג שהכריע דגם אשר ברא בעיה עשרה. מכל מקום הסכמת רוב האחרונים דסגי בשלושה וכמו שכתבו בחלקת מחוקק (סק"ה) ובחכמת אדם (כלל קכט סק"ו) ובערוך השלחן (סעיף יז). וכתב בשו"ת יביע אומר חלק ג' (חלק אבן העזר סימן יא אות ט) שכן פשט המנהג. ועיין שם עוד שלעניין מעשה יש להצריך שלשה גדולים לברכת אשר ברא ואין קטן מצטרף.

בברכה,

הלל מאירס