הכל בידי שמים חוץ מיראת שמים

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

אני מבולבל,"הכל בידי שמיים חוץ מיראת שמיים" ,התורה היתה קיימת מאות שנים ליפני בריאת העולם , ובטח ליפני התרחשויות מאורעות אבותינו המופיעים בתורה אם כך הקב"ה חזה את המאורעות שעתידים להיתרחש כולל אם הבן אדם יהיה יראה שמיים ,קרי אבותינו ,ץאו חוטא, קרי עשו, משמע המשפט שבראשית דברי לא ממש מדוייק,עזרו לי ותרחיבו לי שיהיה לי מובן וברור בלי ספקות חס וחלילה.

תשובה

שלום

ליאור בזמן שמשה רבינו עלה לשמים לקבל את התורה, אומר המדרש הקב"ה ישב וכתב את התורה, לכאורה אם זה לפני מה היה צריך כתיבה כביכול באותו הזמן??

אלא התורה היא גבוה מעל גבוה והגילוי הכי נמוך שלה הוא בצורה הזאת שהיא נמצאת לפנינו, כמובן שחוכמת התורה היא לפני כמו שידוע מחז"ל אבל המשל שלה התגלה במעשי האבות עצמם כפי שארע ואת זה הקב"ה ישב וכתב וחתם.

אם עשו היה חוזר בתשובה אז הגילוי של כל אותה חוכמה אלוקית שנקראת תורה היה עובר כנראה דרכו בצורה אחרת , אבל בנתינת התורה נקבע ונחתם הצורה הכי תחתונה לגילוי התורה פה בעולם.