הלכות ומנהגים
אני שמאלית, באיזו יד אני צריכה להחזיק את האוכל בשעת הברכה?
- כ"ו חשון התשע"ט
שאלה
אני שמאלית, אשמח לדעת קיצור הלכות לשמאליים כגון אמירת ברכה כשהמאכל ביד שמאל.... תודה!
תשובה
שלום רב,
יש בזה הרבה פרטים, ונשתדל לכתוב את עיקרי הדברים במה שנוגע גם לנשים:
1. לעניין קשירת נעליים שכל אדם צריך להקפיד לקשור נעל שמאל תחילה (שלחן ערוך סימן ב סעיף ד), מכל מקום איטרת יד צריכה לקשור נעל ימין תחילה (משנה ברורה סק"ו. ואף שיש חולקים, מכל מקום לגבי אישה שבלאו הכי יש אומרים שיש לה תמיד לקשור נעל ימין תחילה היות שאינה מניחה תפילין, נראה שאם היא איטרת יד נכון יותר שתקשור נעל ימין תחילה).
2. בלבישת הבגדים יש להקדים ללבוש צד ימין של הבגד (שו"ת באר משה חלק ב' סימן ג אות א).
3. יש לרחוץ יד ימין תחילה (שו"ת באר משה שם).
4. לגבי קינוח בבית הכסא, כל אדם צריך להקפיד שלא לקנח ביד ימין (שלחן ערוך סימן ג סעיף י), אולם איטר יד צריך לקנח ביד שמאל שלו שהוא ימין כל אדם (משנה ברורה ס"ק יז).
5. בנטילת ידיים בבוקר ההלכה היא שיש ליטול את הספל ביד ימין ולהעביר אותו ליד שמאל כדי שיטול יד ימין תחילה (שלחן ערוך סימן ד סעיף י), והוא הדין לגבי איטר יד שיש לו ללכת בזה אחרי יד ימין של כל אדם (משנה ברורה ס"ק כב).
6. כשאומרים את הפסוק הראשון בקריאת שמע נוהגים לכסות את העיניים ביד ימין (שלחן ערוך סימן סא סעיף ה, ומשנה ברורה ס"ק יז). והוא הדין לאיטר יד שיכסה עיניו ביד ימין של כל אדם (עוד יוסף חי פרשת וארא אות ג, ושו"ת באר משה חלק ב' סימן א. וכן הובא בספר ארחות רבנו חלק א' עמוד נג שכן נהג הגר"י קניבסקי זצ"ל למרות שהיה איטר גמור).
7. בנטילת ידיים לסעודה יש ליטול יד שמאל שלו תחילה דהיינו יד ימין של כל אדם (פרי מגדים סימן קנח באשל אברהם סק"א).
8. ההלכה היא שיש לאחוז כל דבר שמברך עליו לאכלו או להריח בו ביד ימין (שלחן ערוך סימן רו סעיף ד), ולמנהג הספרדים כך גם איטר יד צריך לנהוג (יעויין שלחן ערוך סימן תרנא סעיף ג, וסימן קפג סעיף ה, ברכי יוסף סק"ד, כף החיים אות כט, וסימן רו אות ל, אור לציון חלק ב' פרק כ סעיף י, והליכות עולם חלק ב' עמוד מז), אולם למנהג האשכנזים יש לאחוז ביד ימין שלו היינו ביד שמאל של כל אדם (יעויין רמ"א סימן תרנא סעיף ג, משנה ברורה סימן רו ס"ק יח, ושו"ת חשב האפוד חלק ג' סימן ל).
אמנם על הלחם יש לתת את שתי הידיים בשעת הברכה (שלחן ערוך סימן קסז סעיף ד. וכתבו השלחן ערוך הרב סעיף ז והמשנה ברורה ס"ק כג, דהיינו, שטוב לעשות כן).
9. גם איטר יד צריך להניח את המזוזה בצד ימין של הנכנס לבית (רמ"א יורה דעה סימן רפט סעיף ב). והוא הדין אם האיטר יד גר בבית לבדו או שכל בני הבית אטרים (ט"ז שם סק"ה, ושכן נוהגין).
10. יש לנשק את המזוזה ביד ימין שלו שהוא שמאל כל אדם (שו"ת באר משה שם סימן ב אות ד).
אם יש עוד פרטים שאת מעוניינת לדעת את ההלכה בהם, נשמח לענות בלי נדר.
בברכה,
הלל מאירס
להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il