תפילה וברכות

כשמתפללים על חולה, האם יש להזכיר שם אימו?

  • כ"ז חשון התשע"ט

שאלה

עד היום בירכנו פלוני בן פלונית, אבא שלי שמע שעדיף להגיד את שם החולה ללא שם אימו, אולי חשוב לציין שהחולה המדובר הוא ילד בן 3. תודה רבה

תשובה

שלום רב,

כשאתם מתפללים על החולה שלא בפניו יש להזכיר את שמו ושם אימו. ורק כאשר מתפללים בפניו אין צורך להזכיר את שמו, וגם עדיף שלא להזכיר כדי שלא לעורר את הדין עליו.

מקורות: עניין הזכרת שם החולה ושם אימו מבואר בארוכה בשו"ת יביע אומר חלק ב' (חלק אורח חיים סימן יא).

אמנם כתב המשנה ברורה (סימן קיט סק"ב) שכאשר מבקש רחמים על חברו בפניו אין צריך להזכיר שמו. וכתב בחידושי החתם סופר על נדרים (דף מ עמוד א, ד"ה ואהבת) בשם המקובלים כי יש בהזכרת שמו של החולה קצת התעוררות הדין עליו, ולכן כשמתפלל על החולה בפניו לא יזכיר שמו ואז טוב לו. אמנם דעת הפרי חדש (סימן קיט סק"א) שמלשון הגמרא בברכות (דף לד עמוד א) אין צריך להזכיר שמו משמע שאם ירצה להזכיר מזכיר. ע"ש. אכן למעשה נראה שעדיף שלא יזכיר שמו כלל, וכן דעת היביע אומר (שם אות ה) ובספרו מאור ישראל חלק א' (ברכות דף לד עמוד א ד"ה המתפלל).

בשורות טובות,

הלל מאירס