לימוד משנה

  • ב' כסלו התשע"ט

שאלה

בס"ד.

שלום לרב ותודה על הזמן שהרב מפנה.

אני ב"ה נפגשתי שלוש שנים ץבצורה רצינית עם עולם התורה. וזכיתי להפגש עם לימוד עיון. ובקיאות. של כמה מסכתות. ב"ה..

אך אני תוהה קצת לגבי למוד המשנה..

אני לא מצליח להתקדם בו ומרגיש ממש תקוע..(בחיים לא סיימתי סדר ואני בן 22 וכמעט כל מסכת שהתחלתי התקשץי להתמיד בה..) מלבד הקושי הפשוט של לשקוד ולהתמיד
אני חושב שהקושי הוא גם שאני לא מצליח להבין איך ללמוד אפילו עם קהתי או ביאור אחר מפני שאני לא מצליח להגדיר היכן עובר הגבול בין ללמוד משנה ללמוד גמ'..
יש למשל מחלוקות במשנה שאיני מבין אם לנסות להבינם או שלהבינם זה כבר שייך ללימוד הגמרא..
(אולי בזהירות אשאל.. למה ללמוד משנה פשוט נלמד גמרא.. מה העניין? אולי באמת צריך להשקיע בלימוד יותר בשינון וחות בהבנה?)
אשמח אם הרב יוכל להדריך אותי איך לא להתקע ומאידך גם כן להרוויח מן הלימוד..

תשובה

שלום וברכה,

תודה על שאלתך. אמרו חז"ל: לא הביישן למד ולא הקפדן מלמד.

כל הכבוד לך שהנך שואל ומברר. אין לי ספק שהקב"ה אוהב אותך מאוד.

אמרו חז"ל שגדולה מצווה אחת בקושי יותר ממאה מצוות שלא בקושי. כשאתה מתאמץ וקשה לך, שכרך גדול ועצום בשמים. לכן אל תיפול רוחך. הקב"ה רואה ללבך, רצונך הטוב ושקידתך, ולא מביט רק על הישגיך החיצוניים.

הגמרא היא הסבר וביאור של המשנה.

הגמרא דנה היטב היטב בדברי המשנה, מקשה ושואלת עליה, כדי לברר את כוונתה.

לנסות להבין גמרא בלי משנה, דומה להבדיל לנסיון להבין פרשנות פוליטית בלי לדעת מה קרה עכשיו בחדשות...

ראה הרצאתו של הרב זמיר כהן: "מבוא לתלמוד" -

https://www.hidabroot.org/video/60754

אמליץ לך על ספר מצוין בו נתקלתי לאחרונה של הרב משה יודלוב: "שותף לדף". הספר מסביר למי שמתחיל ללמוד גמרא - למה ואיך לומדים גמרא. את היסודות של המשנה וצורת הסוגיה. איך לקבל טעם בלימוד ועוד.

עם זאת, אני מאמין שהדרך האמתית שלך להתקדם בלימוד המשנה והגמרא - ולהנות מלימודם - הוא באמצעות חברותא. מישהו שילמד איתך ויסביר לך את הסוגיות, איך לומדים וכו'. לשם כך כדאי שתפנה לקו המתחזקים של ארגון הידברות:  073-2221230

הצלח ועלה במעלות התורה!

בברכה,

דניאל בלס