האם כל אדם יכול להיות גדול כמשה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב נאמר שכל אדם יכול להיות גדול כמשה או... אם כן זה אומר שבעצם מאז משה אף אדם לא מימש את הפוטנציאל האמיתי שלו בנוסף לכל אדם יש את תפקידו בעולם ואת תפקידו הוא ממלא לפי רצון הבורא וזה קורה רק אם בחר בטוב ואז הוא ממלא את התפקיד שייעד לו ה" ונראה שזה סותר כי אם אותו אדם יכול להיות גדול כמשה אבל הוא לא עשה זאת אז לא הגיע לתכלית האמיתית שהיה צריך. מה אומרת התורה בנושא זה? תודה

תשובה

שלום יניב

הכוונה היא שכל אדם יכול למצות את פסגת כוחות הטוב שבו, בדיוק כפי שמשה הצליח למצות את כל כוחו לדבקות בהשם.

וכפי שחז"ל אמרו שמואל בדורו כמשה בדורו , יפתח בדורו כשמואל בדורו, ודאי שישנה ירידת הדורות ומשה רבנו בדורנו יהיה מלאך וכלל לא אדם לעומתינו, רק בדורנו אדם שיוציא לפועל את כל כוחתיו יגיע ביחסיות לאותה רמה של משה בדורו.

הסבר נוסף- ברמה האישית כל אחד יכול להיות כמשה רבינו, אך להיות משפיע על כלל ישראל כמו משה רבינו זה לא יתכן אלא אם כן הנשמה מיועדת לדבר זה, כמו למשל נשמת רבי שמעון בר יוחאי שהיתה מיועדת להשפיע את תורת הנסתר לכלל ישראל, נשמת האר"י ז"ל שהיתה מויעדות לכך,

הגם שהיו חכמים גדולים לפניו שודאי ידוע והבינו את תורת הנסתר אך יכולת ההשפעה לכלל והמשלת הדבר זה דבר שמיועד לנשמות מסוימות בשורש נשמתם המיוחד.