האם מברכים שהחיינו על קביעת מזוזה?

  • י"ג כסלו התשע"ט

שאלה

שלום לכבודו, רציתי לדעת אם כשאני קובע מזוזה האם עלי לברך שהחיינו?

אשמח לתשובה בהקדם. תודה רבה לכם

תשובה

שלום רב,

לא מברכים שהחיינו על קביעת מזוזה. אמנם אצל התימנים נהגו לברך.

מקורות: כן כתב הש"ך יורה דעה (סימן רפט סק"א) בשם הפרישה, הא דאין מברך שהחיינו (על קביעת מזוזה) משום דאינו בא מזמן לזמן, ושאני טלית ובגד שלובשו שמברך עליו שהחיינו שהוא משום שמחה, ובמזוזה אינו מברך על שזיכהו ה' יתברך בבית אלא על מצות קביעת המזוזה.

ואמנם בספר הליכות שלמה חלק א' (פרק כג הערה 54) הביא מהגרש"ז אויערבאך זצ"ל שהורה לשואל שמעולם לא קבע מזוזה שיברך ברכת שהחיינו בשעת קביעת המזוזות. אך לכאורה זהו רק לשיטת הרמ"א יורה דעה (סימן כח סעיף ב) שיש לברך שהחיינו כשמקיים מצוה מסוימת בפעם הראשונה בחייו. אולם הש"ך (סק"ה) חולק ע"ז והעלה שאין לברך. ע"ש. וכן העלה באורך בספר טהרת הבית חלק ב' (מהדורת תשע"ט עמודים תקנז-תקסא). ומכל מקום נכון לברך שהחיינו על בגד חדש או פרי חדש ולכוון לפטור את המזוזה לצאת ידי דעת הרמ"א הנ"ל, וכמו שכתב כיוצא בזה הביאור הלכה (סימן כב, ד"ה קנה).

אמנם מנהג התימנים לברך שהחיינו על קביעת מזוזה וכמו שכתב המהרי"ץ בשו"ת פעולת צדיק חלק ב' (סימן קסח). וכן הוא בשלחן ערוך המקוצר חלק ה' (סימן קסז סעיף יב).

בברכה,

הלל מאירס