האם יש בעיה לחגוג קבלת סמיכת חכמים?

  • י"ג כסלו התשע"ט

שאלה

שלום עליכם!

זכור לי שכתוב בהלכה שלא לחגוג את קבלת הסמיכה (דהיינו רשות להורות הלכה) כיוון שבדרך כלל אחרי שנהיה רב מפסיק ללמוד. האם ידוע לכם משהו כזה?

תודה לכם מראש

תשובה

שלום רב,

מצאנו סברא כזאת בשו"ת תשובות והנהגות חלק א' (סימן תתמד), שם נשאל אם נכון לסדר חגיגה למקבלי סמיכה, ובתחילה הביא משו"ת חתם סופר בליקוטים (חלק המכתבים סימן ס) שכתב, שלא מצינו בתורה ובחז"ל רמז קל לעשות סמיכה בפומבי ולפני אנשים או לחוג את חג הסמיכה. וכתב התשובות והנהגות: שדבריו ברורים שרק בזמן האחרון נתפשט המנהג הזה בחוגים שונים, והטעם שיש להימנע אולי הוא מפני עין הרע, וכענין אמרם (א"ה, כ"ה במדרש תנחומא פרשת כי תשא אות לא) לוחות הראשונות שניתנו בקול נשתברו מפני עין הרע. ועוד נראה יותר שלא רצה לדחוף את ענין הסמיכה לשמוח בו במיוחד, שאין זה לכלל התלמידים, ומצויים כאלו שאדרבה עדיף שימשיכו ללמוד ולחזור ולא יחשבו שכבר יצאו ידי חובה, וכן יש שבקבלת הסמיכה נוטשים לפעמים תלמודם ח"ו.

ושוב כתב שם: מיהו נראה שבזמננו מצוי מאד שהכבוד הניתן למקבלי תעודת סמיכה מחזק לימוד התורה וכגון שמחזק את ההורים להחזיקו באהל תורה וכדומה, ובאופן כזה ודאי אין למנוע מלתת פומבי לקבלת הסמיכה, וכבוד התורה עדיף.

בברכה,

הלל מאירס