נשים

האם אישה מברכת לפני הטבילה או לאחריה?

  • י"ט כסלו התשע"ט

שאלה

רציתי לשאול מתי אישה מברכת במקווה לפני הטבילה או אחרי?

בתודה מראש

תשובה

שלום רב,

מנהג בנות ספרד לברך לפני הטבילה במקווה, כשהן עדיין לבושות בחלוק, מחוץ לחדר בו נמצא המקווה.

ומנהג בנות אשכנז לברך אחרי הטבילה. וכבר נהגו מדורות רבים לטבול בשנית לאחר הברכה.

מקורות: כתב השלחן ערוך יורה דעה (סימן ר) כשפושטת מלבושיה כשעומדת בחלוקה תברך אשר קדשנו במצוותיו וצונו על הטבילה, ותפשוט חלוקה ותטבול. וכן ראה בספר טהרת הבית חלק ב' (עמוד תקז), ודעתו שם שאסור לברך בתוך חדר המקווה עצמו משום שהמקואות שלנו חמים ויש שם הבל וזוהמא.

אולם הרמ"א שם כתב, ויש אומרים שלא תברך עד אחר הטבילה, ושכן המנהג. וכתב הבאר היטב (שם) בשם השל"ה שאנשי מעשה הזהירו לנשותיהן שיטבלו ותברך ואחר כך תטבול בשנית. וע"ע בשו"ת חות יאיר (סימן קפא).

בברכה,

הלל מאירס