הלכות ומנהגים
חלום על נפילת שיניים
- י"ז טבת התשע"ט
שאלה
שלום וברכה כבוד הרב.
רציתי לשאול לפני בערך שבועיים בשישי בלילה חלמתי שנשברו לי השיניים... קמתי קצת עם תחושה לא טובה אבל ביטלתי את הדאגה במחשבה של חלומות שוא ידברו. אתמול בלילה לקראת הבוקר (היום) חלמתי שוב שנפלו לי השיניים בצד שמאל של הלסת
האם צריך לייחס לזה חשיבות?
מה עושים כדי לבטל חלום לא טוב?
ומה זה אומר?
אשמח לתשובה ותודה רבה על האפשרות לשאול.
תשובה
שלום רב,
אם היה לך כאב שיניים או מחשבה שקשורה בהן בזמן האחרון אין לייחס לחלום כל חשיבות.
ואם לא הייתה לך מחשבה כזאת בזמן האחרון, אזי אף על פי שרוב ככל הסיכויים שאין לחלום הזה משמעות - ובפרט אם אין לך עדיין ילדים - מכל מקום כדאי מאוד שתאמרי בהקדם האפשרי את נוסח 'הטבת חלום' לפני שלושה אנשים, ועדיף שהם יהיו מדורשי טובתך.
או במקום זה את יכולה לומר בתפילת שחרית בזמן 'ברכת כהנים' את הנוסח הבא (ותשתדלי לסיים את אמירת הנוסח כשהכהנים מסיימים לומר 'שלום', כדי שעניית אמן של הציבור תחול גם על התפילה שלך) -
רִבּוֹנוֹ שֶׁל עוֹלָם, אֲנִי שֶׁלָּךְ וַחֲלוֹמוֹתַי שֶׁלָּךְ, חֲלוֹם חָלַמְתִּי וְאֵינִי יוֹדֵעַ מַה הוּא. יְהִי רָצוֹן מִלְּפָנֶיךָ יְהׂוָה אֱלֹהַי וֵאלֹהֵי אֲבוֹתַי, שֶׁיִּהְיוּ כָּל חֲלוֹמוֹתַי עָלַי וְעַל כָּל יִשְׂרָאֵל לְטוֹבָה, בֵּין שֶׁחָלַמְתִּי עַל עַצְמִי וּבֵין שֶׁחָלַמְתִּי עַל אֲחֵרִים, וּבֵין שֶׁחָלְמוּ אֲחֵרִים עָלַי, אִם טוֹבִים הֵם חַזְּקֵם וְאַמְּצֵם, וְיִתְקַיְּמוּ בִי וּבָהֶם כַּחֲלוֹמוֹתָיו שֶׁל יוֹסֵף הַצַּדִּיק, וְאִם צְרִיכִים רְפוּאָה רְפָאֵם כְּחִזְקִיָּהוּ מֶלֶךְ יְהוּדָה מֵחָלְיוֹ, וּכְמִרְיָם הַנְּבִיאָה מִצָּרַעְתָּהּ, וּכְנַעֲמָן מִצָּרַעְתּוֹ, וּכְמֵי מָרָה עַל יְדֵי משֶׁה רַבֵּנוּ, וּכְמֵי יְרִחוֹ עַל יְדֵי אֱלִישָׁע. וּכְשֵׁם שֶׁהָפַכְתָּ אֶת קִלְלַת בִּלְעָם הָרָשָׁע מִקְּלָלָה לִבְרָכָה כֵּן תַּהֲפוֹךְ כָּל חֲלוֹמוֹתַי עָלַי וְעַל כָּל יִשְׂרָאֵל לְטוֹבָה וְתִשְׁמְרֵנִי וּתְחָנֵּנִי וְתִרְצֵּנִי. אמן.
מקורות: יעויין שלחן ערוך אורח חיים (סימן רפח סעיף ה) שחלום על שיניים נופלות יכול להיות סימן לא טוב. ומבואר במשנה ברורה (ס"ק יח) שאם היה לו כאב שיניים, או שהרהר באיזה דבר שקשור בשיניים, אין לייחס לחלום חשיבות. וכתב הביאור הלכה שם ד"ה או, שמי שאין לו ילדים, אין לו להחמיר להתענות על חלום כזה בשבת.
והעצה של הטבת חלום מובאת בשלחן ערוך אורח חיים (סימן רכ סעיף א). ולכאורה פשוט שאישה יכולה להיטיב חלומה לפני ג' נשים. וכן נקט בספר שיח תפילה (עמוד קצח). אולם בשו"ת אבני ישפה חלק ד' (סימן לד ענף א) הביא בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל, שאין לאישה להיטיב חלום בפני ג' נשים.
והעצה לומר רבונו של עולם וכו' בזמן ברכת כהנים, יעויין שלחן ערוך אורח חיים (סימן קל) שיש לומר נוסח זה כאשר חלם חלום ולא יודע מה פשרו. ונוסח זה מועיל גם כאשר חלם חלום לא טוב, יעויין קובץ אגרות החזון איש חלק ב' (אגרת קמט). וכן הוא בספר ארחות רבנו חלק ג' (עמוד ריג) בשמו.
בשורות טובות,
הלל מאירס
להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il