שבת

הזזת תנור בשבת

  • א' שבט התשע"ט

שאלה

שלום,

רציתי לדעת האם ניתן בשבת להזיז תנור כשהוא דולק על מנת לכוון אותו למקום מסוים? ומה עם כשהוא כבוי?

תודה!

תשובה

שלום רב,

א. אם מדובר בתנור שאין בו סלילים שמתלהטים ומתאדמים כאש מותר להזיז אותו כדי שיחמם כיוון מסוים, שהרי מותר להזיז כלי שמלאכתו לאיסור לצורך גופו או מקומו. ואין הבדל אם הוא דלוק או כבוי.

ב. אם יש בו סלילים שמתלהטים ומתאדמים כאש אסור להזיז אותו אפילו לצורך גופו או מקומו, ואפילו כשהוא כבוי.

ג. לפי מנהג הספרדים אפשר לעשות תנאי בערב שבת שיוכל להזיז את התנור אחרי שיכבה, ואז מותר להזיזו לאחר שיכבה, ולפי מנהג האשכנזים לא מועיל תנאי.

ד. לכל המנהגים מותר להזיז את התנור ברגלו גם בזמן שהוא דלוק.

מקורות:

א. ראה שלחן ערוך (סימן שח סעיף ג), וכן בספר שמירת שבת כהלכתה חלק א' (פרק יג סעיף מ).

ב. על פי המבואר בשלחן ערוך (סימן רעט סעיף א-ב). וכן ראה בשמירת שבת כהלכתה הנ"ל.

ג. מנהג הספרדים הוא על פי הנפסק בשלחן ערוך (שם סעיף ד). וכן ראה באורך בשו"ת יביע אומר חלק ז' (חלק אורח חיים סימן לו אות ט). ומנהג האשכנזים מבואר ברמ"א שם.

ד. יעויין משנה ברורה (סימן שח ס"ק יג, וסימן שיא סק"ל).

בברכה,

הלל מאירס