תפילה וברכות

קדושת מוסף ראש חודש "כתר" עם תפילין

  • א' שבט התשע"ט

שאלה

שלום כבוד הרב,

יש לי שאלה לגבי קדושת מוסף ראש חודש "כתר" עם תפילין:

בראש חודש, אני בעמידה שחרית עם טלית ותפילין.

1) כשאני מגיע בסוף ברכת "מחייה המתים" ולפני "אתה קדוש", ואני שומע שהחזן מגיע לברכת "מחייה המתים" של מוסף ראש חודש.

- מה אני צריך לעשות ?
- האם מותר לי לענות לקדושה "כתר" עם החזן והקהל למרות שאני בעמידה של שחרית ויש לי תפילין על עצמי (על יד וראש) ?

2) אם אני בעמידה של שחרית, אבל לא בסוף ברכת "מחיה המתים" (למשל או ב"מגן אברהם" או ב"רצה"), אני לא יכול לענות לקדושה, אבל אני צריך לעצור ולשמוע את החזן, נכון ?
- האם אני צריך לערהר במחשבה את נוסח הקדושה או רק 3 המשפטים המתחילים ב "קדוש, ברוך וימלך" ? למרות שאני בעמידה של שחרית עם התפילין !
- עם התפילין ?

בברכה,

תשובה

שלום וברכה

נחלקו בשולחן ערוך המחבר והמר"א האם אומרים קדושת כתר כאשר אוחזים בתפילת הלחש של שחרית למחבר לא אומרים ולרמ"א אומרים ועל כן ספרדי לא יאמר כתר כלל בשחרית. וכתב בכף החיים שעדיף שיאט מעט בברכת מחיה המתים או יתחיל בברכת אתה קדוש כדי להימנע מהליכנס למחלוקת זו.

בכל מצב שיחיד צריך לומר כתר כאשר התפילין בראשו כתוב הפוסקים שיש לכסות את התפילין בטליתו.