אמונה

אמונה בקב״ה ובתורה

  • ד' אדר א' התשע"ט

שאלה

יש לי שאלה משטרידה אותי מאוד בבראשית כתוב הרבה ארבה את זרעך ככוכבי השמיים וכחול אשר על שפת הים השאלה שלי היא האם זה לשון ריבוי או שזה בדיוק ככובי השמיים וכחול אשר על שפת הים ואני לא יודע מה לחשוב כי אם אני יחשוב שזה לשון ריבוי אז זה כאילו אני לא מאמין במשפש מהתורה חס וחלילה ורציתי לדעת מה הדין של בן אדם שיש לו ספקות ושאלות ודברים לא מובנים וקצת חוסר אמונה האם זה דין של אדם כופר שלא מאמין בקב״ה ובתורה או אפילו באות אחת מהתורה

תשובה

שלום וברכה,

ראה את מה שידעו חז"ל על גודל היקום ועל מספר הכוכבים העצום לפני אלפי שנים:

https://www.hidabroot.org/article/206143

סודות אלה התגלו למדע רק במאה האחרונה! כך שחכמי התורה ודאי ידעו כמה גדול היקום.

לגבי הפסוק "ארבה את זרעך ככוכבי השמים" - כוונת הפסוק היא, שכמו שלא ניתן לספור במדויק את הכוכבים או גרגירי החול (אלא רק לאמוד אותם בהשערה כללית), כך יזכה להיות זרעו בעולם לעם כה רב, שלא יהיה ניתן לספור עוד במדויק, אלא רק בהשערה והערכה כללית.

נבואה זו עוד עתידה להתקיים בעם ישראל באחרית הימים, עד אז נאמר לנו במפורש בתורה: "לא מרבכם מכל העמים חשק ה' בכם ויבחר בכם כי אתם המעט מכל העמים" (דברים ז, ז). הקב"ה דאג שנשרוד באופן על-טבעי בגלות, למרות זאת מצבנו בגלות גרם לכך שנישאר מתי מעט, וזה חלק מן הקללה של הגלות. עם בוא הגאולה נזכה לברכה גדולה, ונהיה לעם גדול ועצום בעולם.

לגבי פחדך מכפירה, אל תפחד. זכור את המשפט הבא: "כל שאלה ביהדות היא לגיטימית כאשר מופיע בסופה סימן שאלה ולא סימן קריאה".

עלינו להיות כתלמידים ששואלים שאלה על מנת לדעת ולהבין, וגם אם לא מבינים את התשובה - לא נורא, העיקר שממשיכים לחפש ולהבין כתלמידים בענווה.

אף שאלה אינה כפירה כשהמטרה היא לדעת ולהבין. שאלה הופכת לכפירה רק כשיש בה מידת הגאווה והביטחון השקרי ש"אני צודק ויהדות טועה" ח"ו.

אתה מוזמן לשאול כל שאלה שיש לך ביהדות, ואשמח לעזור כפי יכולתי בעז"ה. אמרו חז"ל: לא הביישן למד ולא הקפדן מלמד.

עשה והצלח.

בברכה,

דניאל בלס