שבת

קידוש במקום סעודה על ידי אכילת מיני מזונות

  • כ"א אדר א' התשע"ט

שאלה

אם אכלתי כזית קוראסונים יצאתי קידוש במקום סעודה? אם כן למה כולם מקפידים על לחם?

אשמח למקורות תודה רבה

תשובה

שלום רב,

באכילת כזית מיני מזונות יוצאים ידי חובת קידוש במקום סעודה. ויש מחמירים להצריך לאכול סעודה גמורה כדי שיחשב קידוש במקום סעודה.

מקורות: כן הוא במשנה ברורה (סימן רעג ס"ק כה) בשם המגן אברהם, שיוצא ידי חובת קידוש במקום סעודה באכילת מיני מוזנות מחמשת מיני דגן. וכ"כ הברכי יוסף (אות ו) והשלחן ערוך הרב (סעיף ז). וכן פסק בחזון עובדיה שבת חלק ב' (עמודים קלז-קלח, וקמב). וע"ע בספר אור לציון חלק ב' (פרק כ תשובה כח) שגם במיני מזונות שאפילו אם יקבע עליהם סעודה ברכתם בורא מיני מזונות - יוצא ידי חובת קידוש במקום סעודה. ע"ש. אמנם ראה בשו"ת תשובות והנהגות חלק ב' (סימן קס, ד"ה ובמק"א) שלדעתו נכון להחמיר בדבר. ע"ש.

ויש מחמירים להצריך לאכול סעודה גמורה כדי שיחשב קידוש במקום סעודה, ראה ביאור הלכה (שם סעיף ה) שהביא מספר מעשה רב שכתב שהגר"א אף בקידוש היום לא היה מקדש אלא במקום סעודה גמורה ולא מיני תרגימא או יין. וע"ע בערוך השלחן (סוף סעיף ח) שכתב, ויותר טוב לאכול מיד סעודת שבת בשלימות דזהו עיקר קידוש במקום סעודה. ע"ש. וראה עוד בשו"ת עין יצחק (חלק אורח חיים סימן יב) שדעתו שלכתחילה יש לחוש להחמיר לאכול תכף לחם אחר הקידוש של לילה. אכן בקידוש היום יש להקל ולסמוך על מיני תרגימא. ע"ש. וע"ע בשו"ת תשובות והנהגות חלק א' (סימן רסד).

בברכה,

הלל מאירס