חברה והשקפה

למה יש לאדם שתי כליות?

  • כ"ד אדר א' התשע"ט

שאלה

אומרים שאדם יכול לחיות חיים רגילים עם כליה אחת אשמח לדעת אם יש איזושהי סיבה למה אלוקים ברא אותנו עם שתיים

תשובה

שלום וברכה,

אכן אדם יכול לחיות גם עם כליה אחת, אך המצב האידיאלי הוא שתי כליות המסננות כמות אדירה של פלזמה בדם (כ-180 ליטר ביום). אדם בעל כליה אחת יכול להתאמץ, אך עליו להימנע ממאמץ פיזי רב מידי או שתיית אלכוהול מופרזת.

מצאתי תשובה של ד"ר אמיר בר-שי (אינפומד) שכותב כדלקמן:

- ידוע שאחד מגורמי הסיכון לפגיעה בתפקוד הכלייתי וליצירת אבנים הינה שתייה לא מספקת. אדם עם כליה בודדת צריך לשתות בכמויות סבירות על מנת להקטין את הסיכון להתייבשות וליצירת אבנים בדרכי השתן.

- תרופות רבות וחומרים רבים עלולים לפגוע בתפקוד הכלייתי. במקרה של בעל כליה אחת, יש לכך משנה תוקף. במקרה שיש צורך במתן התרופות הללו יש צורך בהתייעצות עם רופא להתאמת התרופה בעלת האפקט הפחות רעיל על הכליה וכן התאמת המינון.

- באם מופיע יתר לחץ דם או סוכרת, יש צורך בטיפול אגרסיבי יותר על מנת למנוע את הפגיעה הכלייתית כתוצאה ממחלות אלו.

- עישון ושתיית אלכוהול מופרזת אינם טובים לבריאות ומאד כדאי להימנע מהם גם אם לאדם שתי כליות בריאות, וקל וחומר באדם עם כליה בודדת.

נמצאת למד שהתפקוד עם שתי כליות הוא אידאלי, מלבד שישנה מערכת חלופית של הגוף במקרה של מחלות (שתי כליות טובות מן האחת במקרים של פגעים וקשיים). עם זאת, מצווה גדולה מאוד היא לתרום כליה אחת לאדם ששתי כליותיו אבדו, כי עבורו יינתנו חיים בזכותה, ובמצב רגיל יכול אדם לחיות חיים בריאים גם עם כליה אחת.

בברכה,

דניאל בלס