הלכות ומנהגים
האם אפשר להדיח כלים בשריים וחלביים ביחד?
- י"ז אדר ב' התשע"ט
שאלה
שלום, האם אפשר להדיח כלים בשריים וחלביים יחדיו במדיח כלים ביתי? אשמח לדעת גם לפי הספרדים וגם לפי אשכנזים
תודה רבה!
תשובה
שלום רב,
אין להשתמש במדיח כלים לבשר וחלב אפילו בזה אחר זה (שו"ת באר משה חלק ז' סימן ס. שו"ת אבני ישפה חלק ג' סימן עא ושכן הסכים אתו הגרי"ש אלישיב זצ"ל. שו"ת חיי הלוי חלק ה' סימן סב אות ה. בדי השלחן על בשר בחלב סימן צה ס"ק פא. וע"ע בשו"ת אגרות משה חלק יורה דעה חלק ב' סימן כח-כט וחלק ג' סימן י אות ב).
אמנם לפי דעת הרב עובדיה יוסף זצ"ל, אם מקפידים על כך שלא יכניסו למדיח כלים שיירי מאכל [קצת גדולים] בעין, ויש שם רק לכלוך ושומן שעל הצלחות והכפות, אפשר להשתמש במדיח כלים זה הן לכלי חלב והן לכלי בשר, בזה אחר זה. ואפילו בו ביום.
אולם אם אין מקפידים בזה, ומכניסים לתוך מכונת המדיח כלים שיירי מאכל כמו חתיכות גדולות של בשר או פיצה, קשה להקל [שיתכן וחתיכות אלה לא נפגמים בחומרי הניקוי המעורבים במים, וגם אין כאן נותן טעם בר נותן טעם דהיתרא].
ומעיקר הדין יש מקום להקל בזה גם להדיח כלי בשר וכלי חלב ביחד, אך מהיות טוב אם אפשר יש להדיח כלי בשר לחוד וכלי חלב לחוד בזה אחר זה. ובבתי מלון ומסעדות ציבוריים שקשה להישמר בזה, יש להצריך שיהיה להם ב' מדיחי כלים, אחד לבשר ואחד לחלב (שו"ת יביע אומר חלק י' חלק יורה דעה סימן ד, וילקוט יוסף איסור והיתר סימן פט סעיף פו).
בברכה,
הלל מאירס
להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il