אמונה

כמה השתדלות צריך לעשות ?

  • ל' ניסן התשע"ט

שאלה

אני שומעת על זה מלא תשובות, על כמה השתדלות צריך לעשות. אבל אף פעם אני לא מבינה את זה בפועל ... מה באמת קובע מה זה השתדלות ? כי אין סוף להשתדלות , ולפעמים ההשתדלות גורמת לאיזה מחשבה שאולי היא באמת עזרה לנו ולא הביטחון עצמו. אז בתכלס , איך באמת עושים השתדלות בצורה הנכונה ובמינון הנכון , וגם כן - איך מתייחסים אליה בצורה הנכונה ? אם אפשר תשובה יותר מפורטת ולא תשובה כללית כזאת, אשמח מאוד , כי אני אף פעם לא מבינה את הנושא הזה לצערי...

תשובה

שלום וברכה

אמת שהדבר אינו ברור כי באמת זה תלוי לכל אדם ואדם לפי הנסיבות שלו ולפי עניינו כמה עליו להשתדל וכמה עליו לבטוח בה' שיהיה לו כל מה שמגיע לו על ידי ההשתדלות הסבירה.

דבר אחד ברור. צריך לדעת שבורא עולם גזר שבעולם הטבעי שלנו צריך השתדלות טבעית סבירה כדי להתפרנס וכן לכל שאר צרכינו, השתדלות סבירה היא עבודה סבירה בעבודה שאמורה לכסות פחות או יותר את המחיה בצורה סבירה.

מאידך עלינו לזכור שלא תעזור שום השתדלות כדי להרוויח יותר ממה שנגזר בראש השנה ואין אפשרות להגדיל את ההכנסות יותר ממה שנגזר אף על ידי השתדלות מאומצת.

אציע ללמוד את ספר חובת הלבבות שער הביטחון ולשננו ובעז"ה תהיה לך בהירות גדולה בכל העניין.