האם דוד המלך חטא?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

בגמרא מביאים שאכן דוד לא חטא... אז יש משהו שלא הבנתי. מדוע נפטר בנו של דוד?

תשובה

שלום וברכה!

מה שכתוב בגמרא, שדוד לא חטא, הכונה, שדוד לא חטא באיסור אשת איש, והטעם, מפני שהיתה גרושה באותה שעה, על תנאי, שאם לא ישוב אוריה מהמלחמה, תגורש מאז צאת אוריה למלחמה.

 ואכן בסופו של דבר, לא שב אוריה מהמלחמה, ונהרג שם, ועל כן לא היה בזה איסור אשת איש. אך מפני שלא היה ברור באותה שעה, שהגט יחול, נענש. והנה נאמר בגמ` שלא היה דוד ראוי לאותו מעשה, והיינו שלפי גודל דרגתווכוחו הרב להתגבר על יצרו לא היה יכול להכשל בחטא זה כלל.

אך הקב"ה לקח ממנו את דרגתו וכוחותיו לשעה, כדי להורות תשובה ליחיד, שאם חטא האדם, אומרים לו שוב בתשובה, ויכופר לך, כדרך שנתכפר לדוד.

היוצא לנו מזה שדוד המלך לא חטא כלל באיסור אשת איש ואף באיסור הקל חטא דוד בע"כ ולטובתינו.

בכ"ר בנימין שמואלי