האם קללה משפיעה?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

האם קיימת קללה והאם זה באמת משפיעה ?

תשובה

שלום וברכה!

הדבר מבואר היטב בספר אור החיים ( במדבר פרק כג פסוק ח) ואעתיק לך לשונו "יש להעיר בעיקר הדבר של האיש המקולל, ממה נפשך אם הוא חייב כפי הדין, רעה הבאה עליו באמצעות הקללה, על כל פנים לא ינצל ממנה גם כי לא יקולל, ואם הוא כפי משפט אלהים לא עשה דבר שיתחייב עליו ביאת הרע, קללתו תשוב על ראש המקלל כי לא יריע ה` לאדם חנם ח"ו:

אכן עיקר הדבר הוא לפי שמידתו יתברך להאריך אפו לעוברי רצונו, בין לצדיק כשיחטא, בין לרשע הגם שירצה לחטוא, ומדה זו היא אחת מי"ג מדות רחמים שנאמרו למשה, ונוהגת תמיד זולת בעת אשר יזעום ה`, דכתיב (תהלים ל ו) כי רגע באפו, אז מתגברים הדינים על הנתבע במשפט באותו זמן ולא תתנהג מדה זו של ארך אפים וכמו כן כשיקלל אדם את חבירו תסובב הקללה שעונותיו אשר ה` מאריך לו אפו עליהם ימהר ליפרע ממנו, אבל אם אין לו עון לא תועיל קללת המקלל כלום:

עוד אשכילך, כי כל עושה רשע יפעיל פגם במדה עליונה בענף ההוא שתלויה אותה מצוה שעבר עליה, ולא בכל המדה הוא פוגם, אלא בשורש נשמתו, והפגם הוא שתהיה אחיזה לחלק המרוחק {מהקדושה}לעמוד שם וליהנות ממקור החיים וחלק זה המרוחק נעוץ סופו בתוך החוטא, וראשו יונק ממקום שורש הנפש החוטאת, וזה יהיה כל עוד שלא שב האדם בתשובה, או לא נפרע על חטאו, וזה הוא סוד נושא עון, שאמרו רבותינו ז"ל (זוה"ק ח"ג פג:)

שה` מפרנס הקטיגור הנברא מחטא האדם, וכי הוא זה הנפרע מהאדם עצמו, כאומרו (ירמיה ב יט) תיסרך רעתך, וכתיב (ישעיה סד ו) ותמוגנו ביד [עוננו] וגו`, והאיש המקלל יעורר הדין בכח הקללה בעת הזעם למהר להשליט השליט באדם לרע לו:

עכ"ל וה`יברך את עמו בשלום

 בכ"ר בנימין שמואלי