חברה והשקפה

ההשתדלות ואמונה בבורא יתברך

  • כ"ט אייר התשע"ט

שאלה

אני חייב סדר דחוף במחשבה בקשר להשתדלות ואמונה !
שמעתי הרצאה בקשר לזה והרב שהוא רב גדול ואפשר לסמוך על דבריו , והוא למעשה אמר לדוגמה כאשר אדם לומד למבחן ואומר אני אלמד ואלוקים יעזור במבחן פה יש טעות חמורה !!
שכן אלוקים גדול כלכך ויכול לעזור לך בלי שתלמד רק תאמין אמנם זה הבסורד אני גדלתי על זה שצריך להשתדל ובהרצאה הוזכר שההשתדלות שלך לא מעלה ולא מורידה במאומה !! אמנם הרב דיבר גם אם כן אז למה להשתדל תשובה כי השם חייב כדי שלא תכפור בו .
אבל כאשר אני באמת עושה משהו ההשתדלות לא משנה !?
ואם זה כן ככה אז באמת למה להשתדל שהכל נקבע מראש ואפשר לומר שכבר נסמוך על אלוקים בקשר על התוצאות.
בנוסף
יש הרבה מדרשים וסיפורים שמטרתם לחזק אותך בדברים לדוגמה אם אתה תעשה את זה ואת זה אז אלוקים יגמול לך כך כך אמנם אם הכל לטובה אז אין משמעות למתנה שגם בלי מתנה זה לטובה וכן להיפך אז גם אין טעם לבקש בקשות מהשם שזה בטח גם נקבע מראש וזה בטח לטובה אז מה הלוז
?!

אולי הכוונה ששהמתנה היא בלזכאות את הלטובה הזה מתממש ולראות באמצעות הסידור של אלוקים שאכן הדבר הזה.. והזה.. שקרה לך שאתה חושב הוא כביכול דבר רע אך פתאום נגלה אליך כדבר טוב ובאמת פתאום רואים שזה כן לטובה ?

כתבתי פה כמה נקודות אשמח אם הרב יוכל לענות לי על השאלות בעמיקות ובחידוד.

תשובה

שלום וברכה,

אם לא תעשה את ההשתדלות המוטלת עליך, ייתכן שמשמים לא יתנו לך את מבוקשך - כי חובת ההשתדלות היא בעצמה מצווה, כיוון שהקב"ה פועל דרך הטבע, ורוצה שנעשה את ההשתדלות הרגילה בדרך העולם. על זאת אמרו חז"ל שאין לסמוך על הנס, כי אפילו אם עושים לו נס - מאבד מזכויותיו.

האמונה שלנו נמדדת בתפילות והביטחון שה' פועל בעולמו בתוך ההסתר:
"ואמרת בלבבך כוחי ועצם ידי עשה לי את החיל הזה - וזכרת את ה' אלוקיך כי הוא הנותן לך כח לעשות חיל" (דברים ח, יח).

זאת ההשקפה הנכונה, כפי מה שאמרו חז"ל: "הכל בידי שמים חוץ מיראת שמים" (ברכות דף לג, ב).

  הבחירה היא בידינו, אך הביצוע של הבחירה הוא בידיים של הקב"ה. פירוש הדבר שאנו אחראים על מעשינו, אלא שהתוצאות של מעשינו נקבעים בידי ה'. ומשמים נקבע אם נצליח או ניכשל. רק "יראת שמים" נמצאת לגמרי בידינו, והיא הבחירה האם להיות צדיק או רשע.
ראה עוד בכתבה:
אם הכל משמים – זו לא אשמתי שאיחרתי לאוטובוס?
https://www.hidabroot.org/he/article/119350

בברכה,
דניאל בלס