האם על פי התורה יש לשמוח יותר בלידת בן?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

ב"ה שלום לכם, אשמח מאוד אם תבהירו לי את הגמרא הזו, אשמח להסבר מדוע שמחים כשנולד בן זכר ולהיפך בנקבה. "..ומפני מה אמרה תורה זכר לשבעה ונקבה לארבעה עשר זכר שהכל שמחים בו מתחרטת לשבעה נקבה שהכל עצבים בה מתחרטת לארבעה עשר ומפני מה אמרה תורה מילה לשמונה שלא יהו כולם שמחים ואביו ואמו עצבים.." תודה וגמר חתימה טובה

תשובה

שלום

דברי הגמ` הללו ביארם גדול מפרשי אגדות הש"ס המהרש"א זצ"ל ותוכן דבריו כי מאחר ועיקר קללת האשה בחטא עץ הדעת הוא עניין הקושי בהריון והלידה, שמפני כך מבואר בגמ` שם שהאשה נשבעת בזמן הלידה שיותר היא לא תגיע למצב הזה, לכן כשנולד בת ויודעים כי היא מעותדת לצער הזה הכל עצבים, משא"כ בלידת הזכר שאינו סובל צער זה.

עוד ביאור ישנו על פי המבואר בגמ` (סנהדרין ק ב) שבת היא מקור לדאגות להוריה, וכך כתב בן סירא: "בת לאביה מטמונת שוא, מפחדה לא יישן בלילה, בקטנותה - שמא תתפתה, בנערותה - שמא תזנה, בגרה - שמא לא תינשא, נישאת - שמא לא יהיו לה בנים, הזקינה - שמא תעשה כשפים".

בהצלחה - מנשה ישראל