תפילה וברכות

ברוך שפטרני מעונשו של זה

  • י"ג סיון התשע"ט

שאלה

שלום רב,
ברצוני לברר מדוע האב נוהג לומר את המשפט "ברוך שפטרני מעונשו (או עולו) של זה, אם בעצם עד גיל 13 הילד פטור ממצוות. הרי שאין על הילד עול מצוות ואם עבר על המצוות הוא פטור מעונש...
ראיתי שמסבירים כי האב חייב בחינוך הבן ולכן אם הבן חוטא האב חייב בעונש, אבל זה נוגד את הרעיון שהילד מעצם היותו ילד לא יכול לשאת בעול...
אודה מאוד אם תוכלו לישב לי את העיניין.

תשובה

שלום וברכה

דף על הדף עירובין דף סג עמוד א

המג"א בשו"ע (או"ח סי' רכ"ה סק"ה) הביא ב' פי' לברכת ברוך שפטרנו מענשו של זה שמברך האב כשנעשו בנו בר - מצוה, דהמג"א עצמו פי' בזה"ל: "דעד עכשיו נענש האב כשחטא הבן בשביל שלא חינכו" עכ"ל, ומעתה נפטר האב ולא יענש בחטא בנו, "ובלבוש פי' איפכא דעד עתה הבן נענש בעוון האב" עכ"ל. והוסיף שם במחצית - השקל דלפי"ד הלבוש צ"ל דהא דהאב מברך ברוך שפטרני, עפימ"ש בחז"ל (מס' שבת דף קמ"ט) דכל שחבירו נענש על ידו אין מכניסין אותו במחיצתו של הקדוש ברוך הוא, וע"כ כשמגיע בנו לי"ג שנה שכבר לא ימות מחמת חטא האב ע"כ שפיר לא ייענש האב ג"כ עי"ז, עכ"ד המחצה"ש.