שבת

למה נחים בשבת ולמה זה קשור לזה שה’ נח?

  • י"ג סיון התשע"ט

שאלה

למה נחים בשבת ולמה זה קשור לזה שה' נח? הרי המנוחה שלנו ושל ה' זו לא אותה מנוחה מה המשמעות של זה?

תשובה

שלום וברכה,

אכן זו לא אותה מנוחה.

אלוקים "שבת מכל מלאכתו אשר ברא" - המילה שבת פירושה "פסק", כלומר הבריאה נפסקה כשהגיעה לגמר מלאכתה. לאחר ששת ימי בראשית לא נבראו עוד דברים חדשים בעולם.

ה' ברא בכוונה את עולמו בשישה ימים, כדי שנוכל להביע את אמונתנו ודבקותנו בו על ידי השביתה ביום השבת - זכר לבריאת העולם. בכך האדם מתדמה לאלוקיו, שברא אותו בצלם אלוקים. זו הדברה הרביעית בעשרת הדברות:

""זָכוֹר אֶת יוֹם הַשַׁבָּת לְקַדְּשׁוֹ. שֵׁשֶׁת יָמִים תַּעֲבֹד וְעָשִׂיתָ כָּל מְלַאכְתֶּךָ. וְיוֹם הַשְּׁבִיעִי שַׁבָּת לַה' אֱלֹהֶיךָ לֹא תַעֲשֶׂה כָל מְלָאכָה אַתָּה וּבִנְךָ וּבִתֶּךָ עַבְדְּךָ וַאֲמָתְךָ וּבְהֶמְתֶּךָ וְגֵרְךָ אֲשֶׁר בִּשְׁעָרֶיךָ. כִּי שֵׁשֶׁת יָמִים עָשָׂה ה' אֶת הַשָּׁמַיִם וְאֶת הָאָרֶץ אֶת הַיָּם וְאֶת כָּל אֲשֶׁר בָּם וַיָּנַח בַּיּוֹם הַשְּׁבִיעִי עַל כֵּן בֵּרַךְ ה' אֶת יוֹם הַשַּׁבָּת וַיְקַדְּשֵׁהוּ." (שמות כ, ח).

מטרת השבת היא לשבות מחומריות, לעצור מענייני העולם הזה ולחבר תודעתנו אל ה'. שומר השבת מקבל מקדושת היום השביעי, שהוא מקור הברכה, ונותן לו שמחה וכוחות רוחניים מיוחדים. ראה בהרצאה הנפלאה "שבת - מקור הברכה" של הרב זמיר כהן:

https://www.hidabroot.org/video/61051

בברכה,

דניאל בלס