למה עליית מפטיר עדיפה על עליית משלים בשבת שלפני האזכרה?

  • י"ג סיון התשע"ט

שאלה

שלום רב,
זמן רב אני עמל למצוא את המקור לפסיקה לפיה עדיף לעלות לעליית מפטיר יותר ממשלים שיש לכך נחת רוח גדולה יותר לנפטר.
ניסיתי לעיין בכל המקורות, הן ב"מקדש מלך" אליו יש הפניה בילקוט יוסף ולא מצאתי למה הכוונה.
עיינתי גם בזוהר ח"ג קצה-קצט כפי שעלה כאן באתר באחת התשובות אולם לא מצאתי דבר.
אודה להפניה למקור שממנו אפשר להבין מדוע ההפטרה עדיפה על משלים.

תודה רבה,

דוד

תשובה

שלום רב,

בפשטות הטעם שעליית מפטיר עדיפה הוא משום שבברכות ההפטרה הוא אומר "צדיק בכל הדורות, הא-ל הנאמן וכו', שכל דבריו אמת וצדק", ויש בזה מעין צידוק הדין (ראה בספר ילקוט דת ודין עמוד קכ).

והאדמו"ר ממונקאטש זצ"ל בספרו נמוקי אורח חיים (סימן רפב) כתב לתת טעם משום שיש בעליית המפטיר הרבה יותר ברכות, דהיינו ברכות ההפטרה, וזהו טובה לנפטר הברכות שאומר בציבור, ועל כן המפטיר משובח. ועיין שם עוד טעם שכתב בזה.

ובספר נטעי גבריאל אבלות חלק ב' (פרק סה הערה יג) הביא בשם ספר ויגד יעקב על התורה (שמות בסופו בקונטרס שארית ישראל בתשובת חותן המחבר) וספר ילקוט אברהם (יורה דעה סימן שעו) שכתבו לבאר העניין להפטיר בנביא, כי בעל ההפטרה אומר גם כן הברכות, ובברכות האלו אנו מתפללים על ביאת המשיח ועל החזרת מלכות בית דוד, אם כן הוי דוגמת הקדיש, לכן יש להפטיר בנביא.

בשורות טובות,

הלל מאירס