הלכות ומנהגים
שאלה בנושא אמונה וביטחון
- ט"ו סיון התשע"ט
שאלה
שלום רב!
ראשית כל אציין את התועלת מהאתר המבורך.
אשתדל לנסח את שאלתי בקצרה:
אני אישה חרדית, בת 30, נשואה ואם ל4 ב"ה, מטריד אותי מאוד, בעיקר בתקופה האחרונה, שאלה בנושא ביטחון ואמונה: איך ייתכן שהקב"ה בעולמו נותן לבריות לגרום לשני סבל נוראי, ואתן דוגמא: איך הקב"ה נותן שבעולמו יתרחשו מקרי אונס נוראיים בפרט לילדים חסרי ישע, איך הגיוני לשמוע על מקרי התעללות קשים של הורים בתינוקם וכו'
אני יכולה להבין שאנחנו לא מבינים את התנהלות העולם אבל אני לא יכולה להבין איך אני אמורה לסמוך על הקב"ה ולשאת אליו תפילה בבוקר שישמור על ילדי בדרכם ללימודים כשהוא נתן בעולמו כח לאנשים לגרום לשני לסבל נוראי, אז נכון שכח ההולדה(אני מדברת כאן בעיקר על מקרי אונס) הוא כח שבה להיטיב ולא חלילה להרע אבל לכאורה מראש ידע הקב"ה שיש בריאות שישתמשו ביצרם כדי להרע.
חשוב לי לציין שבעניין אמיתות הקב"ה והתורה אין לי שאלות כלל ואני יודעת את האמת.
מקווה ששאלתי מובנת
אשמח לקבל את תשובת הרב
בתודה מראש
צפורה
0583225055
תשובה
בס"ד
שלום וברכה,
רוב האנשים לא עוברים סבל קיצוני בחייהם. המקרים המדוברים הם נדירים, ותלויים בחשבונות שמים מגלגולים קודמים.
עלינו להאמין ששום דבר לא קורה בעולם - לא במקרה ולא לחינם.
כל צורה של ייסורים נקבעים לאדם עוד בטרם ירידתו לעולם הזה. אמרו חז"ל (נידה דף טז, ב): "מלאך הממונה על ההריון - 'לילה' שמו, ונוטל טיפה ומעמידה לפני הקב"ה, ואומר לפניו: ריבונו של עולם, טיפה זו מה תהא עליה - גיבור או חלש, חכם או טיפש, עשיר או עני? ואילו רשע או צדיק - אינו אומר".
מכאן יצאנו למדים, שעוד בטרם יורד כל אדם לעולם, נקבע עבורו בשמים מה יהיו הנסיונות והקשיים הפרטיים בחייו, אם יהיה עשיר או עני, אם יהיו לו קשיים בפרנסה, אילו מחלות או כאבים יפקדו אותו בחייו וכיוצא באלה. לכל אדם חשבון פרטי משלו, אשר נוגע לעיתים רבות במעשיו ונסיונותיו מגלגולים קודמים, שקובע את מאורעותיו בחיים. אך הבחירה אם להיות צדיק או רשע נתון לגמרי בידינו למרות המצבים החיצוניים. אנו יכולים לבחור בדרך האמונה והביטחון, ולבטוח שהכל נועד לטובה, ולקבל את הייסורים באהבה, או להתכחש חלילה לבוראנו ולהגדיל את עווננו. ועניין זה תלוי לגמרי בידינו.
מכאן שכל נשמה, עוד בטרם ירדה לעולם הזה, נקבע לה בדיוק אלו ייסורים תעבור. עם זאת אמרו חז"ל ש"תשובה, תפילה וצדקה מעבירין את רוע הגזירה" - לכן טוב להרבות בתפילות וצדקה כדי לשפר את גורלנו.
אפילו הייסורים הקטנים ביותר באים לאדם בחשבון מדוקדק משמים. אמרו חז"ל במסכת ערכין (דף טז, ב): "עד היכן תכלית הייסורין? ...אפילו נתכוונו למזוג לו כוס יין במים חמין ומזגו לו בטעות בצונן, או שנתכוונו למזוג לו בצונן ומזגו לו בחמין, הרי זה נקרא ייסורים... אפילו נהפך לו חלוקו כשלבשו, והוא צריך לחזור ולהופכו, הרי אלו ייסורים... עד היכן תכלית ייסורין? אפילו הושיט ידו לכיס ליטול שלוש מטבעות, ועלו בידו שתיים, הרי אלו ייסורים!"
התורה מכנה את הייסורים "חלאים רעים ונאמנים" (דברים כח, נט), ומסבירים חז"ל שהם רעים בשליחותן, שמייסרים את הגוף, אך גם נאמנים בשבועתן, שהם ניתנים במידה מדויקת ולא יותר ממה שנגזר משמים.
בעולם הבא נבין כיצד כל הייסורים היו לטובת הנשמה. אמרו חז"ל (פסחים דף נ, עמוד א): "לא כעולם הזה העולם הבא: העולם הזה - על בשורות טובות אומר ברוך הטוב והמטיב, ועל בשורות רעות אומר ברוך דיין האמת. לעולם הבא כולו (אומר): הטוב והמטיב"
לגבי שאלתך על האנס והמזיק שפוגע -
אמרו חז"ל, שמשמים מגלגלים חובה על ידי חייב, וזכות על ידי זכאי. כך לדוגמה, אדם שרוצה להזיק את חבירו - ה' יכול למנוע ממנו את ההיזק הזה, או לכוון את ההיזק כדי שיפגע באדם שני שהיה ראוי לנזק זה בדיוק. צדיקים שעמדו לפני קיסר רומאי שבא להורגם, אמרו לו: "אנו נתחייבנו כליה למקום, ואם אין אתה הורגנו - הרבה הורגים יש לו למקום (לקב"ה), והרבה דובים ואריות יש לו למקום בעולמו שפוגעין בנו והורגין אותנו. אלא לא מסרנו הקב"ה בידך אלא שעתיד ליפרע דמינו מידך" (תענית יח, ב) - כלומר, אם ה' בוחר שאדם כלשהו ימות, אז אדם זה ימות בכל מקרה, בין אם על ידי חבירו שבחר לרוצחו, או בין אם על ידי תאונה או מחלה וכו', ולאחר מכן ה' נפרע ממי שפשע.
הרשע ישלם את רשעתו, כי בחר להיות שליח להרע.
ה' מכוון את הבחירות שלנו, וה' הוא המאפשר לנו לבחור בין טוב לרע. אך אנו אחראים על המעשים שלנו כי בכוחנו לבחור אם להיות שליחים טובים או שליחים רעים. אך בסופו של דבר כולנו שליחים בעולם הזה. אנו רק בוחרים אם להיות שליחים טובים שיקבלו שכר בעולם, הבא או שליחים רעים שייענשו בעולם הבא.
יש לזכור שירדנו לעולם הזה כדי לעמוד במבחן, שאחריו מחכים לנו חיי נצח האמתיים.
יהיה אשר יהיה - לבסוף כולנו מזדקנים ונפטרים מן העולם, ולא לוקחים איתנו דבר מלבד מצוות: "שבשעת פטירתו של אדם אין מלוין לו לאדם לא כסף ולא זהב ולא אבנים טובות ומרגליות, אלא תורה ומעשים טובים בלבד" (אבות ו, ט).
מומלץ לקרוא:
https://www.hidabroot.org/article/198049
מדוע אלוקים ברא את הגיהנום?
https://www.hidabroot.org/article/211728
https://www.hidabroot.org/question/224154
למה הקב"ה רוצה שנתפלל?
https://www.hidabroot.org/article/2927
אם הכל לטובה - אז למה צריך להתפלל?
https://www.hidabroot.org/he/article/3024
אם אבא אוהב - אז למה כואב?
https://www.hidabroot.org/he/article/125233
מלך אבא או חבר - כיצד להביט על אלוקים?
https://www.hidabroot.org/he/article/95502
אבא גדול ואבא קטן:
https://www.hidabroot.org/he/article/99775
האם יש תשובה לשאלת איוב: למה ה' ברא סבל בעולם?
https://www.hidabroot.org/he/article/88622
למה אלוקים ברא את האדם?
https://www.hidabroot.org/he/article/109596
10 הוכחות לכך שה' אוהב אותך, על אף הייסורים
https://www.hidabroot.org/he/article/798
האם העולם הוא ברובו רע? האם רוב האנשים סובלים בעולם?
https://www.hidabroot.org/article/217231
https://www.hidabroot.org/he/article/145619
אם הכל משמים – זו לא אשמתי שאיחרתי לאוטובוס?
https://www.hidabroot.org/he/article/119350
יעקב שואל: "חברי חזר בתשובה ולא מוצא פרנסה. מה ניתן להשיב לו?"
https://www.hidabroot.org/he/article/130581
בברכה,
דניאל בלס
להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il