תפילה וברכות

אמירת קדיש לאחר תום שנת האבל

  • י"ז סיון התשע"ט

שאלה

שלום רב,

אבקש לדעת מה ההלכה בעניין אמירת קדיש ליתום לאחר שנת האבל ושלא בשבוע יארצייט.

לגבי קדיש יהא שלמא/יתום - אם במידה ואין אף אחד במניין שאומר קדיש זה, האם יש לומר? או שלא.
ראיתי מנהגים שונים בעניין.

אם כן - האם העניין בגדר חובה? מומלץ?

לגבי קדיש "על ישראל"/דרבנן - האם הדין שונה?

האם יש הבדל בין קדיש על ישראל במהלך התפילה (כגון אחרי תנא דבי אליהו) לבין קדיש לאחר שיעור תורה?

בקיצור - 1. מה הדין עם אמירת הקדישים השונים לאחר שנת האבל? האם יש הבדל בין ספרדים לאשכנזים? האם מדובר במנהגים הקשורים לקבלה?

אשמח מאוד לקבל מקורות לכל התשובות

יישר כח עצום
דוד

תשובה

שלום וברכה

מומלץ שאם אין אבל יאמר החזן את כל הקדישים מלבד קדיש שלאחר עלינו.

למי שאינו אבל מותר לומר כל קדיש דרבנן.

יש מהאשכנזים שמי שיש לו אב או אם נמנעים מלומר את הקדישים שהם קדיש יתום או קדיש.