האם הקב"ה כל יכול?

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שאלתי שאלה זו לפני שבוע ועדיין לא נענתי האם ה` יכול לייצר אבן שהוא בעצמו לא יוכל להרים אותה

תשובה

שלום

לא עניתי, מאחר ולא הצלחתי להבין את השאלה גם אחרי מאמץ מוחי מורכב. כדור הארץ שהוא סלע ענקי במשקל של מליארדי טונים עומד לו באויר על כלום, על כל מה שבו [גם האבנים], וכך כל הכוכבים התלויים בכל מרחבי היקום ובורא עולם מסבב את כולם כרצונו ומחזיק הכל בכוחו הגדול, כך שאינני מבין איזה אבן בדיוק הקב"ה לא יכול להרים. סליחה - מנשה ישראל הוספה רק עכשיו קלטתי מה ששאלת, כוונתך לקושיה שציטטת מאתר ויקיפדיה ערך `אלקים`.

דהיינו איך אפשר לומר שהקב"ה כל יכול, והלא אם הוא יכול לברוא אבן שהוא לא יוכל להרים אותה, הרי אין בכוחו להרים אבן מסויים, ואם אי אפשר לו לברוא אבן שלא יוכל להרימו הרי הוא לא יכול לעשות הכל. והתשובה על כך פשוטה, אכן, הקב"ה לא יכול לברוא אבן שלא יוכל להרים אותה, אבל זה לא מגביל את הקב"ה מלהיות `כל יכול`, וכפי שהקב"ה לא יכול להיות נברא, מאחר שברא הכל, ולפניו שום דבר לא היה, ואין זה נחשב חיסרון בכוחו שהוא לא יכול להיות מוגבל ונברא, וכמו כן זה לא נחשב לחיסרון בכח הבורא מה שהוא לא יכול לברוא אבן שלא יוכל להרים אותה. התשובה הזאת מבוארת בספר שומר אמונים הקדמון לרבי יוסף אירגאס זצ"ל. בהצלחה ובקשת סליחה על אי ההבנה - מנשה ישראל