חברה והשקפה

האם משה רבנו ידע שהוא יהודי

  • כ"ד סיון התשע"ט

שאלה

האם משה ידע כי הוא יהודי בהיותו נער, בספר שמות פרק ב פסוק יא רשום כי הוא יצא אל אחיו
השאלה היא האם הוא ידע שהם אחיו ומתי הוא גילה את היותו עברי, ובנוסף מי סיפר לו את העובדה על יהדותו?
בתודה וברכת יום טוב

תשובה

שלום וברכה,

שגיאה זו נוצרה בעקבות סרטים הוליוודיים, שנערכו בידי נוצרים שהיו בורים במקרא.

כמובן שמשה רבנו ידע שהוא עברי כל ימיו, וכך גם בתיה בת פרעה שאימצה אותו.

האם מישהו היה מעלה על דעתו שתינוק זכר הנישא בתיבה בנהר, בתקופה שבה רצחו המצרים תינוקות זכרים של העברים ביאור, איננו תינוק עברי?

לא זאת בלבד, אלא שהמקרא מספר לנו שיוכבד אמו של משה היא שהניקה אותו בבית פרעה, ואחותו היא זו שעקבה אחריו ביאור ודאגה לו ויעצה לבתיה.

בנוסף, המדרש מספר שיועצי פרעה ערכו "ניסוי" בתינוק העברי, כדי לבדוק האם תהיה בו סכנה עתידית לפרעה, ומלאך הצילו. משה למרות שהיה עברי, גדל בבית פרעה כאורח של כבוד ובן מאומץ לבת-פרעה. כך שמשה למרות מעמדו - לא היה "נסיך מצרים", ולא נועד למלוך על ארץ מצרים.

אף על פי כן דאג לאחיו המסכנים והעשוקים, ולא התעלם מצרתם.

בברכה,

דניאל בלס