תפילה וברכות

נטילת ידיים וברכות השחר לאחר משמרת לילה

  • כ"ח סיון התשע"ט

שאלה

שלום וברכה,
רציתי לשאול, האם מי שעובד משמרת לילה (המשמרת מתחילה ב-11 בלילה ומסתיימת ב-7 בבוקר) צריך ליטול ידיים כשחוזר הביתה מהעבודה ואם כן האם ליטול עם ברכה? ומה לגבי ברכות השחר היות שלא ישן כל הלילה, האם לברך? תודה מראש

תשובה

שלום רב,

1. יש ליטול ידיים לאחר משמרת לילה ללא ברכה (שלחן ערוך ורמ"א סימן ד סעיף יג), ולפי מנהג האשכנזים אם הלך להתפנות בבוקר יש לברך על הנטילה (משנה ברורה סק"ל).

2. לפי מנהג הספרדים יש לומר את כל ברכות השחר, לרבות ברכות התורה (שו"ת יחוה דעת חלק ג' סימן לג), ולפי מנהג האשכנזים אין לומר ברכות אלוקי נשמה והמעביר שינה, אלא ראוי לבקש ממישהו שיוציא אותו ידי חובת ברכות אלו (יעויין משנה ברורה סימן מו ס"ק כד), וכן אין לומר ברכות התורה, אלא אם אפשר יבקש ממישהו שיוציא אותו ידי חובה, או יכוון לצאת בברכת אהבה רבה וילמד מעט מיד אחרי התפילה (שם סימן מז ס"ק כח).

ולכל המנהגים, אם לא הוריד את הציצית, אין לברך עליה בבוקר, ומכל מקום נכון שיכוון לפטור אותה בטלית גדול (יעויין שלחן ערוך סימן ח סעיף טז, משנה ברורה ס"ק מב, והלכה ברורה סעיף מז).

בברכה,

הלל מאירס