שבת

האם מותר לטלטל עיתון חילוני בשבת?

  • כ"ט סיון התשע"ט

שאלה

1. אם בשבת אני רואה שיש עיתון חילוני על הספה, והוא מפריע לי לשבת עליה, אני יכול להזיז אותו למקום אחר? אם כן, באיזו דרך ניתן להזיז, עם היד ממש?

2. בשבת, לפעמים נופל עיתון חילוני על הרצפה, ואמא שלי אומרת לי להרים אותו. היא רוצה שיהיה סדר בבית. האם מותר לי להרים אותו?

תודה רבה רבה

תשובה

שלום רב,

עיתון חילוני יש לו דין מוקצה מחמת גופו בשבת, ולכן אין להזיז אותו עם היד אלא בעזרת הרגל וכיוצא בזה.

מקורות: הובא בספר אשרי האיש חלק אורח חיים חלק ב' (פרק יז סעיף פד) בשם הגרי"ש אלישיב זצ"ל, שמאחר ואסור לקרוא בעיתון חילוני אף בחול, ממילא הוא מוקצה מחמת גופו בשבת. אלא אם כן שומרם לשם עיטוף או לשימוש אחר שאז אינו מוקצה. ע"כ. אולם בעזרת הרגל מותר לטלטל גם מוקצה מחמת גופו, כמבואר במשנה ברורה (סימן שח ס"ק יג, וסימן שיא סק"ל).

בברכה,

הלל מאירס