חברה והשקפה

לדון לכף זכות

  • ל' סיון התשע"ט

שאלה

מדוע עלי לדון כל אדם לכף זכות?
והיכן הזכות שלי?

תשובה

שלום וברכה,

אדם נוהג להצדיק את עצמו בכל מצב. אפילו כאשר חטא, יתלה זו לרוב בשגיאה ולא בזדון.

כף זכות היא בחינה שנובעת מהכלל "ואהבת לרעך כמוך" - כפי שאתה מרחם על עצמך, כך עליך לרחם על רעך.

כמו כן, עדיף להיכשל באהבת חינם מאשר בשנאת חינם.

כלומר, עדיף לשגות עשר פעמים מתוך רחמים ולימוד זכות על הזולת, מאשר לטעות פעם אחת בהתאכזרות לאדם צדיק וישר!

אנו כמעט לעולם איננו יודעים את המציאות הפנימית, וכל הנסיבות הסובבות את חברינו. לכן בנסיבות של אי-ידיעה עדיף לדון את חברנו לכף זכות, ולא להיכשל אפילו פעם אחת בשפיטה שלילית ושקרית של אדם צדיק.

הזכות שלך - שגם בשמים ידונו אותך לכף זכות, כשם שאתה שופט אחרים לכף זכות. כך אמרו חז"ל, שבמידה שבה אדם מודד - בה מודדים לו מן השמים.

בברכה,

דניאל בלס