האם אפשר לשתות קפה ממכונה לא טבולה?

  • ל' סיון התשע"ט

שאלה

האם אפשר לשתות קפה שהוכן במכונה שאינה טבולה?
ומה לגבי ההכנה?
תודה רבה על האפשרות לשאול.
אני נוהגת עפ"י פסקי האשכנזים אם זה רלוונטי לתשובה.

תודה רבה לכם

תשובה

שלום רב,

1. מכונת קפה שיוצרה ע"י מפעל שנמצאת בבעלות של גויים חייבת בטבילה.

אם יש קושי להטביל אותה העצה היא לבקש מחשמלאי שיפרק חלק מן הכלי באופן שיתבטל ממנו תורת כלי, ובאופן שרק חשמלאי יודע להרכיב חלק זה בחזרה (אולם אם כל אדם יודע להרכיב חלק זה בחזרה אינו מועיל), ואחר כך ירכיבו חשמלאי יהודי מחדש, וייחשב על ידי זה ככלי שנעשה על ידי אומן יהודי, שפטור מטבילה.

עצה זו מועילה דווקא אם החשמלאי יפרק וירכיב בכלי עצמו, כגון בגוף החימום, אבל בדברים שמחוצה לו כגון החוט או התקע, איננו מבטלנו בכך מתורת כלי, ועודנו חייב בטבילה.

2. קפה שכבר הוכן במכונה הזו לפני שהטבילו אותה או עשו כעצה הנ"ל - מותר בשתייה.

מקורות: יסוד עצה זו על פי מה שכתב החכמת אדם (כלל עג סעיף יג) והובא בפתחי תשובה יורה דעה (סימן קכ סק"א). וכן הוא בספרו בינת אדם (שער איסור והיתר תשובה סו). וכ"כ עצה זו לגבי כלי חשמל בשו"ת קובץ תשובות חלק א' (סימן ג אות ב) ובשו"ת מנחת שלמה חלק ב' (סימן רנ אות ד) ובשו"ת באר משה חלק ד' (סימן ק) ובשו"ת אבן ישראל חלק ט' (סימן עב) ובשו"ת תשובות והנהגות חלק א' (סימן תנ).

ומש"כ שעצה זו מועילה דווקא אם החשמלאי יפרק וירכיב בכלי עצמו וכו', כן הוא בשו"ת מנחת שלמה שם, ובספר שלחן ערוך המקוצר חלק ד' (סימן קלח סעיף י).

וההיתר לשתות קפה שכבר הוכן במכונה ללא טבילה הוא על פי דברי הרמ"א יורה דעה (סוף סימן קכ) שכתב, ואם עבר והשתמש בכלי בלא טבילה לא נאסר מה שנשתמש בו.

בברכה,

הלל מאירס