חברה והשקפה

קיצור ימי חייו של האדם

  • ז' תמוז התשע"ט

שאלה

האם על פי תורתינו הקדושה אדם במעשיו יכול לקצר את שנות ימי חייו שנקבעו מראש מאת השם יתברך או שלא מה שיעשה רע כאן בעולם יסבול כאן ובעולם הבה אבל השניים שנקבעו מראש זו מציאות?
וכן לגבי אריכות ימים ראינו את כל הסיבות שהתורה כותבת וחזל בגמרא ועוד מלמדים על אריכות ימים אבל חוץ ממה שכותבת התורה מניין לחזל שבאמת האריכו להם ימים בעיקבות מעשים שעשו אולי זה היה זמנם האמיתי.
אשמח לתשובה פשוטה וברורה בעניין.
תזכו למצוות

תשובה

שלום וברכה

אכן מעשים לא טובים עלולים לקצר את חיי האדם פחות ממה שנגזר עליו ובוודאי להיפך שיש אפשרות להאריך את ימי האדם יותר מה שנגזר עליו על ידי מעשים טובים שלנו.