האם ילד שחווה התעמרות קשה מצד הוריו בילדתו ובבגרותו חייב בכיבוד אב ואם

  • ח' תמוז התשע"ט

שאלה

שלום לכבוד הרב זמיר כהן שליט"א,

רציתי בבקשה לשאול , לגבי המצב הבא.
ילד שחווה התעמרות קשה מצד הוריו
בילדותו ובבגרותו , עד כדי כך שזה פגע
אנושות בבסיס חייו של הילד.
האם אותו ילד שגדל בצורה כזו
חייב לכבד את ההורים שלו ?
או שמא הוא פטור ממצוות כיבוד אב ואם?
אשמח לתשובה מפורטת , ולעצות טובות

תודה רבה
ותזכו למצוות

תשובה

שלום וברכה

א. ההנחה היסודית היא שבכל מצב על האדם לכבד את הוריו גם אם הם פגעו בו.

ב. בכל זאת אם הילד נפגע כתוצאה מכך שהוא בקשר איתם מותר לו לנתק את הקשר איתם.

ג. במקרה כזה ראוי מאוד לטפל בעצמך ולחזק את נפשך שתוכל לדון את ההורים לכף זכות ולהיות איתם בקשר בלילהיפגע.

הגמרא מספרת

תלמוד בבלי מסכת קידושין דף לא עמוד א

עד היכן כיבוד אב ואם? ..... כי אתא רב דימי אמר: פעם אחת היה לבוש סירקון של זהב והיה יושב בין גדולי רומי, ובאתה אמו וקרעתו ממנו, וטפחה לו על ראשו וירקה לו בפניו, ולא הכלימה. וביאר הרמב"ם הלכות ממרים פרק ו

הלכה ז
עד היכן הוא כיבוד אב ואם, אפילו נטלו כיס של זהובים שלו והשליכו בפניו לים לא יכלימם ולא יצער בפניהם ולא יכעוס כנגדם אלא יקבל גזירת הכתוב וישתוק, ועד היכן מוראן אפילו היה לובש בגדים חמודות ויושב בראש בפני הקהל ובא אביו ואמו וקרעו בגדיו והכוהו בראשו וירקו בפניו לא יכלימם אלא ישתוק ויירא ויפחד ממלך מלכי המלכים שצוהו בכך, שאילו מלך בשר ודם גזר עליו דבר שהוא מצער יתר מזה לא היה יכול לפרכס בדבר, קל וחומר למי שאמר והיה העולם כרצונו.

אולם כל זה רק אם זה לא פוגע בבריאותך הנפשית והרוחנית. אבל אם הקשר איתם גורם לך לנזק יש לנהוג כדברי הרמב"ם דלהלן

רמב"ם הלכות ממרים פרק ו

הלכה י
מי שנטרפה דעתו של אביו או של אמו משתדל לנהוג עמהם כפי דעתם עד שירוחם עליהן, ואם אי אפשר לו לעמוד מפני שנשתטו ביותר יניחם וילך לו ויצוה אחרים להנהיגם כראוי להם.

השם יתן לך את הכוחות להתגבר על כל ההתעללויות ולעלות לאור גדול בעז"ה.

בהצלחה רבה אשמח לעזור לך עוד,