איך לחלק שכר שדכנות?

  • י"ד תמוז התשע"ט

שאלה

שלום לכבוד הרב שליט"א,

מה דין שכר שדכנות בשידוך שהתבצע על ידי כמה גורמים, כדלהלן:

מישהי הציעה בחור פלוני לבחורה, ולאותו הבחור הוצעה הבחורה ההיא על ידי מישהי אחרת, כך שההצעה הגיעה משני גורמים לבחור ולבחורה, אלא למעשה בפועל שתיהן לא פעלו מאומה בעניין זולת ההצעה שבאה ברעיונם, ואילו השידוך עצמו בוצע ונוהל מתחילה ועד סוף על ידי צד שלישי (רבו של הבחור), שהיה כל אותו הזמן בקשר ישיר בין עם הבחור ובין עם הבחורה, עד אשר סיכמו ביניהם לבוא בברית הנישואין.

ועתה נפשם בשאלתם באיזה אופן צריכים הם לחלק את שכר השדכנות (כפי המנהג שנותנים אלף דולר) בין אלו השלושה שהיו מעורבים בשידוך?

בתודה ובברכה,
חיים

תשובה

שלום רב,

על כל צד לשלם שליש מהסכום למי שהציעה לו את השידוך, ושני שליש לרבו של הבחור שניהל את השידוך מתחילה ועד לסופו הטוב.

מקורות: יעויין פתחי תשובה חושן משפט (סימן קפה סק"ג) בשם תשובת שב יעקב (סימן יג).

בברכה,

הלל מאירס