חברה והשקפה

שינוי אצל הקדוש ברוך הוא

  • י"ח תמוז התשע"ט

שאלה

איפה אפשר למצוא הסבר לגבי שינוי עמדה אצל הבורא?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

היכן ראית מקרה של שינוי עמדה אצל הבורא יתברך?

אלוקים אינו משתנה, לכן רצונו אינו משתנה לעולם. ה' אינו דומה לאדם שהיום רוצה כך, ומחר רוצה אחרת: "נצח ישראל לא ישקר ולא ינחם כי לא אדם הוא להנחם" (שמואל א, פרק טו, כט). התורה היא גילוי רצונו של ה'.  הקב"ה איננו משתנה ולפיכך רצונו איננו משתנה: "כי אני ה' לא שניתי ואתם בני יעקב לא כליתם" (מלאכי ג, ו).

הקב"ה לעולם לא חוזר בו מהבטחה שהבטיח. כתוב לעתים "וינחם" - בחינה של צער על מעשי האדם הנוגדים את תכלית הבריאה, כמו בשאול שהודח מלהיות מלך בישראל, אך למרות זאת רואים שה' לא חוזר בו, ולא השיב את שאול להיות מלך על ישראל עם כל הצער שבדבר.

שינוי לא ייתכן בעמדת הבורא, רק במעשי האדם - שמסוגל לבחור להתרחק או להתקרב לבורא, וכך לזכות לכפרה ולקדושה. לשם כך הקב"ה נתן מלכתחילה לאדם אפשרות לעשות תשובה ולהינצל.

בברכה,
דניאל בלס