חברה והשקפה

מה ההבנה בעקידת יצחק

  • כ"ב תמוז התשע"ט

שאלה

שלום כבוד הרב, רציתי לשאול מהי באמת ההבנה בעקידת יצחק, הרי לו יצוייר שנשמע בחדשות על אבא שכמעט שחט את הבן שלו כי שמע איזה מישהו שמדבר איתו וציווה עליו את זה ולבסוף עצרו אותו וגם שעצרו אותו הוא הגדיל לעשות ולשורטו מעט על מנת שיצא לו קצת דם, וודאי היינו אומרים שהאדם הזה צריך להיכנס לכלא או לאיזו מחלקה סגורה, א"כ מאי שנא אברהם אבינו שאנחנו מתפארים ומשבחים ומזכירים את מעשה העקידה בכל שעת רחמים (ר"ה וכדו'), אשמח לתשובה בהקדם, תודה מראש. (במחילה על הלשון, יש לציין שאני בחור ישיבה מאמין רק זו שאלה שמפריעה לי בפנים כבר הרבה זמן, תודה).

תשובה

שלום וברכה,

הנסיון לפרש אירועים מחוץ להקשרם נקרא "אנכרוניזם". כדי לבחון את המקרה יש לראות אותו בהקשרו המקורי:

1. אברהם אבינו כבר זכה לנסים גלויים (פרעה לא הצליח לגעת בשרה, וה' הפחידו בחלום; פגש שלושה מלאכים; בנו יצחק נולד נגד הטבע כששרה בת 75 ללא רחם), אברהם ראה בהריסת כל סדום ועמורה באש וגופרית מן השמים, ובזכות תפילותיו הציל את לוט ובנותיו. אף בעקדת יצחק, מלאך ירד מן השמים ועצר את אברהם מלעקוד את יצחק בנו. מי שחזה בנסים גלויים כאלה יהיה חייב להודות בהתגלות האל (אפילו בהקשר עקדת יצחק יש לזכור שה' דרש לעקוד בן לא רגיל - אשר נולד בדרך נס).

2. יצחק לא היה ילד קטן, אלא אדם בוגר, אשר הסכים להקריב עצמו לה'.

3. אברהם לא היה דומה לאדם המקריב ילד, אלא לנביא המקריב את הזכות לקיים את כל האומה היהודית לדורותיה ("כי ביצחק יקרא לך זרע"), עבורו היה זה הקרבן הגדול ביותר שיש - איבוד אומת ה' בעולם.

4. אברהם אבינו חי בדור שבו אנשים רבים היו מקריבים את חיי ילדיהם לאלים. באמצעות עקידת יצחק, הראה ה' לכל העולם שאינו מוכן לקבל קרבנות אדם! היה זה אות לכל הדורות הבאים.

ראה בהרחבה:

האם הסיפור על עקידת יצחק אכן הגיוני?
https://www.hidabroot.org/article/227197
כתבה מורחבת: עקידת יצחק - כשהתורה לימדה את אומות העולם להתפקח מאמונות אליליות
https://www.hidabroot.org/article/227566

בברכה,

דניאל בלס