חברה והשקפה

בחירה חופשית של האדם

  • ג' אב התשע"ט

שאלה

הרי כתוב שהשם איים על עם ישראל שאם הם לא יקבלו את התורה והמצוות אז יפיל עליהם את ההר. והיא הוא אב הרחמים אז למה הוא איים עליהם? הם בעצם לא קבלו עליה את התורה מרצון, זה לא היה בדיוק בחירה חופשית. כי הוא כפה עליהם.

תשובה

שלום וברכה,

עם ישראל קיבל את התורה מרצון לאחר שאמר "נעשה ונשמע", אך לאחר שקיבלה מרצון, היה חשוב להראותו שהתחייבות זו היא נצחית, ואינה בגדר המלצה.

הקב"ה למעשה המתין וקיים את העולם בחסד עד שיהיה עם שראוי לקבל את תורתו, אך בעבורם נברא העולם.

מהרגע שהיה עם ישראל בעולם - עם קדוש שאמר "נעשה ונשמע" וראוי היה לקבל את התורה - במילא התחייב בקיומה. כי העולם תלוי בכך. "אם לא בריתי יומם ולילה, חוקות שמים וארץ לא שמתי".

על כן, המדרש מספר שהקב"ה כפה על ישראל הר כגיגית, להראותם שהתורה היא חובה בלעדיה אין קיום לו ולעולם.

אז אכן זה תנאי לקיום העולם. מלבד שזו המתנה הגדולה ביותר שיכול אדם לקבל. ראה:

https://www.hidabroot.org/article/163573

בברכה,

דניאל בלס