חברה והשקפה

רבי עקיבא

  • ה' אב התשע"ט

שאלה

איך אפשר להסביר שרבי עקיבא, היהודי הכי גדול וצדיק בהיסטוריה של העם היהודי, מת בייסורים גדולים כל כך ?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

הבט וראה שרבי עקיבא שמח על האתגר הגדול הזה, וכל ימיו היה אומר לעצמו, מתי אזכה למות על קידוש השם!

 "כל ימי הייתי מצטער על פסוק זה: 'בכל נפשך' – אפילו נוטל את נשמתך, אמרתי: מתי יבוא לידי ואקיימנו" (ברכות סא ע"ב),

ספרי המוסר המשילו את הנסיונות הקשים של הצדיקים, במשל על מלך ששולח את שר-הצבא שלו לקרב, והשר רוצה להוכיח את עצמו לפני המלך, כדי להוכיח את גבורתו ולהשיג עיטורי כבוד, ושמח כאשר המלך שולח אותו לקרב יותר גדול. כך להבדיל, הצדיקים שמחים בייסורים ובנסיונות שהקב"ה מזמן להם, כי על ידם מגדילים את זכויותיהם וזוכים לדרגות גבוהות מאוד.

הקב"ה מדקדק בצדיקים הגדולים כחוט השערה, כי שכרם הנצחי לעולם הבא לא ישוער ולא יסולא בפז. רבי עקיבא במעשה גבורתו הזכור לדורות עולם, זכה לחזק מיליוני יהודים לקבל ייסורים באהבה ולבטוח בה' בכל מצב, ולא לוותר על יהדותם בעד שום הון שבעולם. זכויותיו לא ימנו מרוב מספר.

עם זאת, תורת הגלגולים בקבלה מלמדת שרבי עקיבא היה גלגולו של שכם בן חמור, ו-24 אלף תלמידיו היו 24 אלף אנשי שכם שהצטרפו לעם ישראל בעשותם ברית מילה. העניין הוסבר בהרחבה בהרצאות "סוד הצדק העליון" - מומלץ מאוד:

https://www.hidabroot.org/he/video/59204
https://www.hidabroot.org/he/video/59205
https://www.hidabroot.org/he/video/59206

מכל מקום, דברים אלה נסובים על צדיקים שמבינים כל זאת ושמחים בכך, מידת הדין אינה דרך רגילה בעולם! אמרו חז"ל שאין הקב"ה מדקדק עם הבריות מעבר לכוחם והבנתם (שמות רבה לד, א): "אין הקב"ה בא בטרוניה עם בריותיו, ואינו מבקש אלא לפי כוחן".

בברכה,
דניאל בלס