טלטול בשבת לצורך לימוד תורה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

שלום כבוד הרב האם מותר לטלטל בשבת דף שבועי(פרשת שבוע) {בחלק מהעלונים רשום שלא}וכי למה לא אנו לוקחים את זה למטרה אחת ללמוד תורה. תודה מראש

תשובה

שלום וברכה

הנה טילטול מרשות הרבים לרשות היחיד, או ברשות הרבים עצמה ארבע אמות, אסורה בשבת. ונחלקו רבותינו מהו נקרא רשות הרבים, יש שאמרו שכל רחוב שרוחבו יותר מש עשרה אמה כ-8 מטר, דינו כרשות הרבים. וי"א שרק אם שישים ריבוא איש עוברים ברחוב, נקרא הרחוב רשות הרבים.

והנה אף אם הרחוב, אינו מוגדר הלכתית כרשות הרבים, אסור מדרבנן לטלטל בכל מקום שאינו מוקף מחיצות, אלא ע"י עירוב, אך במקום שמוגדר כרשות הרבים אין מועיל העירוב ואסור בטלטול להלכה בני אשכנז מקילים שאין הרחוב נקרא רשות הרבים, אלא א"כ עוברים בו שישים ריבוא, ועל כן מועיל עירוב, ויכולים לטלטל בחוצות העיר.

אך הספרדים מחמירים כדיעה הראשונה, שהעירוב לא מועיל, כי כל רחוב הרחב כשמונה מטר קרוי רשות הרבים, וע"כ אין להם לטלטל ברחוב גם ע"י עירוב. ע"י קטן, אפשר להקל גם לבני ספרד, ובפרט לצורך מצווה, כהבאת עלונים הביתה. בברכה - בנימין שמואלי