תפילה וברכות

האם מותר לאכול לפני עלות השחר?

  • י"ג אב התשע"ט

שאלה

שלום כבודו,
אני עובד כמאבטח 5-6 לילות בשבוע מ 23:00 ועד 7:00, יש לי אפשרות ללמוד תורה בעמדה ואני משתדל להרבות כמה שיותר בלימוד תורה.
השאלה כיצד יש לנהוג לגבי סדר הלילה.
קריאת שמע מעל המיטה, הבנתי שזמן הקריאה הוא חצי שעה לפני חצות הלילה, מה בדיוק צריך לקרוא? האם כל הפסוקים מ"לשם יחוד" ועד הסוף? או רק את קריאת שמע עצמה?
וכן האם אפשר לאכול אחרי קריאת שמע? אני מתפלל שחרית ב-7:30 בבוקר. בדרך כלל אני אוכל ארוחה קטנה לפני עלות השחר 72 דקות. זה בסדר לאכול? או שאסור לאכול בכלל אחרי קריאת שמע?

המון תודה.

ציון חי קשני

תשובה

שלום רב,

1. מנהג הספרדים לומר קריאת שמע על המיטה (חוץ מברכת המפיל) לפני חצות לילה גם כשבדעתם להיות ערים כל הלילה (בן איש חי שנה א' פרשת פקודי אות יד), ולפי מנהג האשכנזים אין צורך לקרוא כלל.

2. אפשר לאכול פירות וירקות וכדומה וכן לשתות (שתייה שאינה משכרת) ללא הגבלה עד עלות השחר, אולם אסור להתחיל באכילת קבע (כמו אכילת לחם ומיני מזונות למעלה משיעור כביצה) מחצי שעה לפני עלות השחר (יעויין משנה ברורה סימן פט ס"ק כז).

בברכה,

הלל מאירס