קריאת שמע לא בזמן וטעות בתפילות

  • י"ד אב התשע"ט

שאלה

שלום רב,
יש לי כמה שאלות בנושא של שמע ישראל לא בזמן וטעויות בתפילה:
אם בן אדם קם מאוחר ונניח יש עשר דקות עד סוף זמן קריאת שמע, האם עדיף שהוא קודם יגיד שמע ואז יניח תפילין? במידה וכן, איך זה מסתדר עם זה שמי קורא שמע בלי להניח תפילין כאילו מעיד עדות שקר?
ואם אדם קם מאוחר ופספס את זמן קריאת שמע, איך עליו לפעול?

לגבי טעויות בתפילה:
-אם אדם מתבלבל בתפילה, איך עליו לפעול? (למשל בולע מילים, פסספס מילים, קרא שורה לא נכונה, אמר בטעות מילה שהיא לא חלק מהתפילה וכו') והאם זה משנה אם מדובר בשמונה עשרה או לא?
-איך אדם צריך לנהוג אם הוא בירך בטעות ברכה לא נכונה? למשל בירך נטילת ידיים במקום אשר יצר. ואם הוא נזכר באמצע?
-אם אדם רצה לעשות נטילת ידיים של בוקר ובטעות עשה נטילת ידיים לסעודה, איך עליו לפעול? (כך גם הפוך).
-במידה ואדם קם באמצע הלילה ורוצה ללכת לשירותים או לשתות, האם הוא צריך להגיד מודה אני, ליטול ידיים וברכו את התורה? אם לא נוטלים ידיים ולא מברכים את ברכות התורה, איך מברכים אשר יצר ושהכל (על המים)? אם כן, שהוא מתעורר הוא צריך שוב לברך וליטול ידיים?
תודה רבה ומצטער על מספר השאלות הרב

תשובה

שלום וברכה

א. מי שקם מאוחר יקרא קריאת שמע ללא תפילין ויצא ידי חובת קריאת שמע בזמנה לאחר מכן יניח תפילין ומאחר ומניח תפילין מאוחר יותר אין זה עדות שקר.

ב. אדם שפספס זמן קריאת שמע ביטל מצוות קריאת שמע אבל בכל זאת עליו לקרוא את שמע כדי לקבל עליו עול מצוות.

טעויות בתפילה.

א. בכל מקרה על האדם להשתדל לא לחזור על אף מילה פעמיים וישתדל לקרוא במתינות סבירה כדי שלא לבלוע מילים.

ב. לא הבנתי את השאלה.

ג. רק יטול ידיו. אם הוא חזר לישון לפני עלות השחר יש ליטול ידיים שוב.

אשמח לסייע עוד ככל הצורך,