חברה והשקפה

צדיק ורשע בעולם הזה

  • כ"ה אב התשע"ט

שאלה

שלום כבוד הרב
ידוע שכל מה שעושה הקדוש ברוך הוא לטובה הוא עושה. אם כך מה ההבדל בין אדם שמשתדל מאוד לשמור תורה ומצוות לבין אדם שלא משתדל בכלל, השאלה שלי מתייחסת לגבי העולם הזה כי לגבי העולם הבא הבנתי שהאדם שמשתדל לשמור תורה ומצוות בונה לו עולם רוחני עצום, אבל בעולם הזה מה מרוויח זה שמשתדל מאוד הרי לבסוף הכל לטובה?

תשובה

בס"ד

שלום וברכה,

כל מה שעושה ה' הוא לטובה, אבל לא כל מה שעושה האדם הוא לטובה.

האדם יכול להזיק לעצמו, ואז יצטרך לרפואה.

כל אדם שעושה חטאים פוגם בנפשו, הייסורים נועדו לנקות את הכתמים והמומים המסוכנים שדבקו בנשמתו מגלגול זה וגלגולים קודמים, והמונעים ממנו להשיג את האור האלוקי בעולם הבא והנצחי. כשם שבעולם הזה כל חולה רוצה להתרפא ממחלתו, ומוכן לשלם על רפואתו ואף מודה לרופא שמנתח ומכאיב לו, כך גם כל נשמה מודה ליוצרה בעולם הבא על הייסורים שקיבלה, כי היא מבינה את תכליתם להטיב לה ולתקנה.

החכם שומר את המצוות ונמנע מעבירות - וכך לא יצטרך לרפואה ותיקון.

חשוב להדגיש הקב"ה רוצה שנהנה בחיים, אך הוא רוצה שנהנה בצורה הטובה ביותר.
הוא יתברך נתן לנו בחירה חופשית בין טוב לרע - עליהם נקבע מקומנו לעולם הבא. המצוות הן למעשה הוראות היצרן שמסר הבורא להדריכנו בדרך הטוב, ולהטיב לנו גם בעולם הזה. העניין הוסבר בהרחבה במאמרי "למה לא מספיק להאמין בלב?":
https://www.hidabroot.org/article/237113
במאמר זה תמצאי הסבר לשאלתך.

את רוב החוקים אנו מבינים, כי טובתם נראית לכל. וגם התוצאות נראות היטב. לדוגמה, חוקי הצניעות נועדו להפריד בין המינים, ולמנוע תאווה מעוורת - אשר גורמת להיקשרויות רגשיות שגויות, ואחר כך למפח נפש וצלקות (לא במקרה שיעורי הגירושין בחברה הכללית הגיעו לממדים מפחידים: כל זוג שלישי בישראל מתגרש! הסיבה לכך היא חוסר צניעות והפרדה בין המינים). הוראות היצרן של הבורא נועדו לתת לנו חיים טובים יותר גם בעולם הזה - חיי משפחה, זוגיות נאמנה, חינוך ילדים טוב יותר. עוד בתשובה הבאה:
https://www.hidabroot.org/question/250494

המצוות נועדו לטובתנו, ומקיימי המצוות זוכים לחיים טובים יותר גם בעולם הזה, ולנצח נצחים בעולם הבא.

בברכה,
דניאל בלס