גזל וגניבה

  • כ"ו אב התשע"ט

שאלה

שלום רב,

אני בתהליך של התחזקות וחזרה בתשובה ברוך השם .
גנבתי בחיי לא מעט מכל מיני עבודות ואנשים וגם גויים , התחלתי לעשות רשימה של מי צריך להחזיר ובעזרת השם אשתדל למצוא את כולם ולהחזיר על אף שהדבר כרוך בבושה שלא תיאמן ( ועל כך המקום לומר אל תשלחו יד במה שלא שלכם)
שאלות - פייסתי אחד מהם והוא סלח אבל אינו מעוניין לקבל את הכסף מה עושים?
אינני זוכר את הסכומים מה לעשות?
הגר בחו"ל ואיני יודע היכן למוצאו מה הדין?
האם יש וידוי שצריך לומר?
האם צריך להחזיר לגוי?
אפשר בעילום שם ? הבושה כבדה מדי , אני בתפקיד בכיר היום ומאוד חושש .
תודה על העזרה ושהקדוש ברוך הוא יברך את מעשה ידיכם אמן.
בכבוד רב,

נתי

תשובה

שלום וברכה

מי שסלח ולא רוצה לקחת כסף אתה פטור.

כל הספיקות שאינך יודע כמה אתה חייב תתן משוער ותבקש מחילה על השאר אם נשאר.

כל מי שאינך יכול למצוא יש לתת את הכסף תצרכי רבים כבית הכנסת וכדו'.

גזל הגוי נחלקו הפוסקים אם חייב בהשבה. מספק הינך פטור.

יש להתודות על החטא לפני בורא עולם ולבקש שתיזכר למי אתה חייב או שהשם ישים בלב האנשים לסלוח לך.