האם ספרדי שמקיים הלכה לפי האשכנזים עובר עבירה?

  • ג' אלול התשע"ט

שאלה

שלום רב,
ישנה שאלה שמאוד מציקה לבעלי ולי בזמן האחרון..
מדוע ישנם הבדלים קיצוניים כל כך בין אשכנזים לספרדים?
האם ספרדי שמקיים הלכה לפי האשכנזים עובר עבירה? אם כן, למה? הרי אם הדבר מותר לאחד, למה שלא יהיה מותר לאחר?

שנינו ספרדים ושאלה זו עלתה בנושא של בשר חלק.
המשפחה שלי מאוד מקפידה על כך ואילו המשפחה שלו לא.
האם יש מקום להקל וללכת לפי מנהג הבית או שמא זוהי עבירה ונחשב לנו כאכילת טריפה?

אשמח מאוד לתשובה כדי שאוכל לנהוג כהלכה ובלי לחטוא.
תודה רבה,
עינב

תשובה

שלום רב,

1. ברור שהתורה ניתנה ללא חילוקי עדות ומנהגים, אלא שמחמת עול הגלות נשכחו הרבה דברים, וזה גרם למנהגים שונים, ובכגון זה הציווי הוא "אל תיטוש תורת אמך", שעל כל אחד לנהוג כמנהג אבותיו מבלי לשנות מאומה.

2. אסור לספרדי להקל לנהוג כדעת הרמ"א נגד דעת השלחן ערוך, וכתב החיד"א בספרו שם הגדולים (מערכת ספרים מערכת ט אות יב) שספרדי המיקל כדעת הרמ"א, נגד דעת מרן השלחן ערוך חייב לעשות תשובה וכפרה. והובא בשו"ת יחוה דעת חלק ג' (עמוד קעט).

3. לאור האמור אתם צריכים להמשיך להקפיד לאכול רק בשר חלק וכדעת השלחן ערוך יורה דעה (סימן לט סעיף י). אמנם כאשר אתם מתארחים אצל הורי בעלך ויש חשש שהם יעלבו אם תמנעו מלאכול - אפשר להקל בזה (שו"ת יביע אומר חלק ה' חלק יורה דעה סימן ג).

ברכה והצלחה,

הלל מאירס