צריך ליטול ידיים בכניסה וביציאה מבית הקברות?

  • ג' אלול התשע"ט

שאלה

שלום,
אני רוצה לעלות לקבר של סבא שלי זכרונו לברכה, הוא נפטר לפני שנה וכמה חודשים. אני רוצה לבקר אותו, לדבר איתו ולבקש ממנו בקשות אישיות.
יש לי כמה שאלות:
1. האם זה בסדר שאני יעלה לשם לבד?
2. שמעתי שעליה לקבר עלולה להטריד את המתים, זה נכון?
3. יש פרקי תהילים שמומלץ לקרוא על הקבר?
4. צריך ליטול ידיים בכניסה וביציאה?
5. באיזה מצב אסור לאישה לעלות לקבר?
6. האם זה בסדר לבקש בקשות ולדבר איתו?
תודה רבה מראש

תשובה

שלום רב,

1-2. המנהג הוא שלא לעלות לקבר בשנה ראשונה, חוץ מהיום שקמים מהשבעה, ויום השלושים, ויום השנה, ומנהג הספרדים לעלות לקבר גם בסיום הי"א חודשים.

טעם המנהג הוא היות שהנפטר נידון תוך י"ב חודשים, לכן אין לבקש ממנו להליץ טוב בעד החיים, אולם את יכולה ללכת ולומר שם תהילים, וכן להתפלל לעילוי נשמתו (יעויין שו"ת שרגא המאיר חלק ו' סימן ח אות ד, וספר הליכות שלמה חלק א' פרק יח הערה 74).

3. כל פרקי תהילים טובים לקרוא שם. ויש מנהג בכמה קהילות לומר ספר רביעי בתהילים. ויש שנהגו גם לומר פרק ק"ז (נטעי גבריאל אבלות חלק ב' פרק פו סעיף טו).

4. כן (שלחן ערוך סימן ד סעיף יח ומשנה ברורה ס"ק מב).

5. כאשר אישה נמצאת במחזור או בהריון יש עניין שלא תיכנס לבית העלמין - ראי https://www.hidabroot.org/question/228533

6. בשנה ראשונה אין לבקש בקשות וכנ"ל. לאחר מכן אפשר לבקש ממנו שיתפלל לפני הקב"ה בעדכם - ראי https://www.hidabroot.org/question/239209

בשורות טובות,

הלל מאירס