טיפוח גינה בשנת שמיטה

  • כ"ה אדר א' התשע"ד

שאלה

אנו גרים בבינין משותף. ואנחנו הדיירים היחידים בבניין שדתיים. בעלי לקח על עצמו את הגינון בבניין ובמקום שישלמו לו על כך פוטרים אותנו מתשלום לוועד בית. השאלה אם בעלי יכול להמשיך בגינון כי לכאורה זה לשם פרנסה ובנוסף לא מדובר בעצי פרי. ברור לנו שאם בעלי לא יעבוד יביאו גנן ונצטרך להשתתף בהוצאות השותפות. מה עלינו לעשות

תשובה

שלום ובכן,

עם הקושי שבדבר, אין עיצה ואין תבונה נגד ה`. גינון בשמיטה כרוכה בהמון הלכות, ובעיקרון מותר רק לקיים את מה שיש ולא להשביח מעבר לכך, ולכן ראוי ונכון שלא לעסוק בגינון בשמיטה, [אפשר להיכשל במסגרת הגינון בכמה מלאכות האסורות מן התורה]. אם את חושבת שבדרכי נועם תוכלו להשפיע על השכנים שאינם שומרי תורה לדחות את הגינון לאחרי שמיטה, מה טוב.

אם הדבר לא אפשרי, והם ישכרו גנן, עליכם להפקיר את חלקכם בגינה, [עדיף, בפני שלשה אנשים], וכשאתם משלמים את חלקכם יש להגיד לוועד הבית שאתם נותנים את התשלום רק בעד הדברים המותרים בשמיטה. בברכת התורה לשומרי שביעים, אשריכם גבורי כוח - מנשה ישראל