חברה והשקפה
איך יתכן שהתורה לא השתנתה במשך אלפי שנים?
- ו' אלול התשע"ט
שאלה
ידוע לי שהתנ"ך לא השתנה במשך השנים ויש גם הוכחות לכך.. רציתי לשאול איך זה יתכן? מדובר בספר אחד שבמשך אלפי שנים שבהם עם ישראל נרדף ונדד ממקום למקום, עדין לא השתנתה בו אות אחת. ניסיתי לחפש לזה הסבר הגיוני... אשמח אם תוכלו לעזור לי, תודה רבה!
תשובה
שלום וברכה,
אכן זהו פלא גדול מאוד, שלאחר 2000 שנות גלות חזרו יהודים מכל קצוות תבל עם אותם ספרי תורה! מתימן ומאירופה וממדינות ערב, כולם חזרו עם אותן תפילין, אותה ציצית, אותה שבת, אותו סדר פסח וכו' וכו'. ועוד שלא נמצא מחלוקת בגמרא האם תפילין צריכות להיות מרובעות או שחורות וכיוצא באלו השאלות, כי המחלוקות עוסקות תמיד בפרטים הקטנים ביותר, ולא בעיקרים שמוסכמים בפי כל, מה שמוכיח שהתורה לא השתנתה כלל במשך אלפי שנים בכל קהילות ישראל.
ניתן למצוא הסבר לוגי בדבר, מכיוון שהתורה עוברת בידי עם רב שלומד אותה בקפידה: "ושיננתם לבניך, ודיברת בשם בשיבתך, בביתך, ובלכתך בדרך, ובשכבך ובקומך".
המושג שנקרא "טלפון שבור" יכול להתקיים רק כאשר אדם בודד מעביר מסר בעל פה לאדם שני, והשני לשלישי, עד שהמסר משתבש, אך זאת משום שהמסר מתחילתו עבר מיחיד ליחיד, ולא לרבים. "טלפון שבור" לא יתרחש לעולם כאשר המסר עובר על ידי אנשים רבים מדור לדור. אם נשים בחדר אחד עשרה אנשים שיעבירו מסר לעוד עשרה אנשים - הרי אפילו אם אחד יטעה, התשעה יתקנו אותו. לכן "טלפון שבור" לא קיים בהיסטוריה המונית שעוברת על ידי מיליוני תלמידי חכמים נאמנים ועמלים על תורתם בכל דור ודור.
כמו כן, יש נס בדבר. הרי בורא עולם קורא את כל הדורות מראש. התורה לא שונתה ולא נשכחה במרוצת הדורות, כי ה' הבטיח בתורתו: "כי לא תשכח מפי זרעו" (דברים לא, כא).
וכן גם הבטיחו הנביאים: "ואני זאת בריתי אותם, אמר ה', רוחי אשר עליך ודברי אשר שמתי בפיך - לא ימושו מפיך ומפי זרעך ומפי זרע זרעך אמר ה' מעתה ועד עולם" (ישעיהו נט, כא).
כלומר, ה' משגיח בעמו שלא תשתבש תורתם, ולכן זכינו לרמת דיוק גבוהה כל כך במסורת.
בברכה,
דניאל בלס
להרחבה ושאלות נוספות, ניתן לפנות אל רבני שו"ת הידברות במייל rav2@htv.co.il